Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Materiaalipula uhkaa pukinkonttia – Hyvä joululahja voi myös olla aineeton, jos jokin tietty tavara puuttuisi kaupan hyllyltä

Monissa liikkeissä joulunalusaika on vuoden tärkeintä aikaa. Kauppa käy – ja kävisi vielä paremmin, jos olisi mitä myydä. Tänä vuonna asiakkaille joudutaan aika ajoin osoittelemaan tyhjiä hyllyjä.

Kymen Sanomat uutisoi maailmanlaajuisen komponenttipulan hidastavan monien elektronisten laitteiden ja autojen valmistusta ja pidentävän uusien hankintojen toimitusaikoja (KySa 13.11. ja 17.11.). Kotkassa autokauppa sujuu myyntijohtajien mukaan olosuhteisiin nähden kohtuullisesti, mutta tiettyjä malleja voi joutua odottamaan kesään asti. Toiveissa on, että toimitusajat lyhenisivät kevään aikana.

Ongelma ei koske ainoastaan Etelä-Kymenlaaksoa tai Suomea, vaan kyse on maailmanlaajuisesta materiaalipulasta ja jähmettyneistä toimitusketjuista. Suurin pula on puolijohteista eli siruista, joita käytetään niin älypuhelimissa, lasten leluissa kuin autoissakin. Tilannetta ei helpota tieto siitä, että komponenttipulan on ennakoitu jatkuvan pitkälle ensi vuoteen.

Saatavuus- ja toimitusongelmat ovat jarru vetreälle talouskasvulle. Ongelma koskee elektroniikan lisäksi rakentamista, teollisuutta ja ylipäänsä kulutusmarkkinoiden uusiutumista. Uudet tuotteet saapuvat hitaasti kuluttajien saataville. Jopa polkupyörien saatavuudessa on ollut ongelmia.

Hankalalla tilanteella voi toki olla hyviäkin puolia. Tavaroiden ja kulutushyödykkeiden harkitsevainen ostaminen olosuhteiden pakosta voi tukea vastuullisempaa kuluttamista, kun mitä tahansa ei voi ostaa ja saada heti. Etelä-Kymenlaaksossa tilanne on kuitenkin kelvollinen. Jokaiselle löytyy varmasti lukuisia lahjavaihtoehtoja. Joulun alla on mahdollisuus pohtia läheisten ilahduttamista myös aineettomin keinoin. Liput kulttuurielämyksiin ja lahjakortit palveluihin lämmittävät mieltä, jos jotain tiettyä tavaraa ei kaupasta löydykään. Lahjaostoksilla on aina kannatettavaa suosia paikallista ja panostaa palveluihin, erityisesti nyt koronakurimuksen jälkeen.

Joulun alla on mahdollisuus pohtia läheisten ilahduttamista myös aineettomin keinoin. Lahjaostoksilla voi suosia paikallista ja panostaa palveluihin.