Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Pääkirjoitus: Kotkan veroprosentti nousi pakon edessä – Kaupungilla veroprosentin nousu ei juuri hetkauta

Heidi Ekdahl

Sote-menojen kasvaminen on lyönyt kunnat ällikällä, vaikka palvelujen tarve yhdistettynä Etelä-Kymenlaakson haastavaan ikärakenteeseen on ollutkin hyvin tiedossa. Paineen taustalla on Kymsoten raportointijärjestelmän virhe, joka pakotti kunnat äkillisesti tarkastelemaan ensi vuoden budjettejaan uudessa valossa. Kymsoten kesäkuussa tekemän ennusteen pohja oli ollut virheellinen ja rahoitusta tarvitaankin miljoonia euroa enemmän.

Kotkan kaupunginvaltuusto joutui epäkiitolliseen tehtävään liki pakon edessä. Valtuusto taipui lopulta niukalla enemmistöllä korottamaan tuloveroprosenttia 0,5 prosenttiyksiköllä 22 prosenttiin. Muissa Etelä-Kymenlaakson kunnissa tuloveroprosentti jäänee entiselleen.

Reipas 21,50–22 prosentin tuloveroprosentti ei ole tavaton Suomessa. Monissa kunnissa tämä on arkipäivää. Kotkan on kuitenkin kilpailtava osaajista ja korkea tuloveroprosentti voi laskea kaupungin vetovoimaisuutta, kun pääkaupunkiseudulla tuloveroprosentit ovat selkeästi alle 20 prosentin. Toisaalta Kymen Sanomien katugallupin perusteella kotkalaiset eivät edes harkitsisi muuttoa toiselle paikkakunnalle siksi, että tuloveroprosentti nousee. Rakkaus omaa kotikaupunkia kohtaan kestää tiukemmatkin ajat.

Voi todeta, että kunnat joutuvat ikävään tilanteeseen näin loppuvuodesta. Kotkassa valtuutetut joutuivat päättämään tuloveroprosentin nostosta tietämättä vielä mistä vaihtoehtoisesti jouduttaisiin leikkaamaan, jos tulot eivät riittäisi. Kokoomusta, RKP:ta ja perussuomalaisia lukuun ottamatta valtuutetut halusivat ennakoida varman päälle.

Vuoden kuluttua hyvinvointialueet astuvat voimaan ja Kymsote siirtyy kuntien käsistä valtion rahahanojen äärelle. Menojen kasvua ennakoiva budjetointi tuo turvallisemman lähdön hyvinvointialueelle. Kunnille nopeasti muuttunut tilanne on varsin valitettava.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka