Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Pääkirjoitus | 14.11.2021: Pääkirjoitus: Veroprosentti jakaa valtuuston Kotkassa

Pekka Kimpanpää

Kotkassa marraskuu tarkoittaa yleensä budjettivaltuuston kokoontumista. Tällä kertaa on toisin. Kotkan kaupunginhallitus hyväksyi osaltaan ensi vuoden talousarvioesityksen kolme viikkoa sitten. Valtuuston piti perata budjettiesitystä tulevana maanantaina. Talousarvioesitys palautui kuitenkin uuteen valmisteluun. Kaupungin ensi vuoden tuloista ja menoista päätetään vasta 13. joulukuuta.

Kaupungin mukaan syynä on Kymsoten talousennusteiden heilahtelu. Kuntien maksuosuudet uhkaavat nousta jyrkästi aiempaa sovittua enemmän. Tämä käänne vei pohjan Kotkan talouden suunnittelulta. Myös muissa Etelä-Kymenlaakson kunnissa merkittävimmän riskin kuntatalouden tasapainolle muodostaa Kymsoten talouden kehittyminen.

Vaikka varsinainen budjettikokous siirtyi, Kotkan valtuusto päättää tulevana maanantaina kuntaveroista. Todennäköistä on, että valtuusto äänestää asiasta. Kolme viikkoa sitten kaupunginhallitus oli yksimielisesti sen kannalla, että kuntaverot pidetään nykyisellä tasolla. Sittemmin äänet ovat jakaantuneet. Kaupunginhallituksen ylimääräisessä kokouksessa SDP, vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit asettuivat tuloveroprosentin nostamisen kannalle. Kokoomus/RKP:n ja perussuomalaisten äänet riittivät kaatamaan esityksen.

Nähtäväksi jää, mille kannalle valtuustossa asettuvat vihreät ja keskusta, joilla ei ole edustajaa kaupunginhallituksessa. Nämä ryhmät ovat vaa'ankieliasemassa, jos isommat valtuustoryhmät pysyvät yhtenäisinä valtuustossa.

Kotkassa tuloveroprosenttia on viimeksi korotettu viisi vuotta sitten. Tuolloin veroruuvi kiristyi yhdellä prosenttiyksiköllä. Nyt kaupunginhallituksessa äänestettiin maltillisemmasta 0,25 prosenttiyksikön korotuksesta. Esitys oli silti riittävän suuri tuomaan poliittiset jakolinjat esiin.s

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka