Lukijalta | Diabeteksen hyvä hoito hyvinvointialueella

Vietämme 14.11. Maailman diabetespäivää. On kulunut 100 vuotta insuliinin keksimisestä. Se pelasti silloiset sokeritautiset nopealta kuolemalta.

Kymenlaakson alueella on noin 1500 tyypin 1 diabeetikkoa ja 12500 tyypin 2 diabeetikkoa. Hyvässäkin hoidossa on parantamisen varaa, kun vain noin 20 prosenttia diabeetikoista on hyvässä hoitotasapainossa. Diabeteksen hoitovälineitä on saatu hyvin. Diabeteshoitajia on ollut ainakin tyydyttävästi. Vaikka meillä ei ole yliopistollista sairaalaa, on meillä silti ollut lääkäreitä huippututkijoina.

Muutoksella pitää olla syy ja tavoite. Diabeetikon kannalta tavoitteita ovat yhdenvertainen ja hyvä hoito koko maassa, laadukkaat hoitotarvikkeet ja hoitoteknologia. Jatkuva verensokerin sensorointi on parasta, mitä insuliinin jälkeen on keksitty. Tyypin 1 diabeetikolla parasta on sensorointiin reagoiva insuliinipumppu. Tyypin 2 diabeetikoiden hoito on värikkäämpi – terveyden ja monen sairauden hoitamista.

Diabetesliiton mielestä tyypin 1 diabeteksen ja vaativahoitoisen tyypin 2 diabeteksen hoito tulisi hyvinvointialueilla koota diabetesosaamiskeskuksiin ja verkostoihin. Osaamiskeskus tarjoaa alueellista koordinointia, konsultaatioita ja koulutusta kasvokkain tai verkossa maakunnan muille diabeetikoita hoitaville yksiköille. Yksi järjestäjä, integrointi, verkosto, rekisterit ja digitalisointi ovat suunta keskuksen toiminnalle. Sote-asemille mieluummin diabeteshoitajia kuin kansanterveyshoitajia, vaikka jälkimmäinen hienolta kuulostaakin.

Uusi hoitoteknologia rohkeasti käyttöön hoidossa sekä hoitotyössä. Teknologiasta on saatava enemmän irti ja siitä vastuu on diabeetikoilla itsellään, hoidon ammattilaisilla ja myös päättäjillä. Haastetta tässä on kaikille: hyvinvointialueille, työterveyshuollolle sekä kuntien hyvinvointivastaaville. Ennaltaehkäisy on avainasemassa tyypin 2 diabeteksen koko sairauden ehkäisyssä, ja ”ykköstyyppien” sekä ”kakkosten” osalta lisäsairauksien ehkäisyssä. Hyvin hoidettu diabetes on halvin diabetes!

Juha Kytömäki, aluevaaliehdokas (kesk.), Hamina

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka