Lukijalta | Sosiaali- ja terveyspalveluja on uudistettava Kymenlaaksossa

Hyvinvointialueuudistuksella pyritään parantamaan peruspalveluita. Ongelmat ovat tiedossa: saatavilla olevat palvelut eivät vastaa riittävästi ihmisten tarpeisiin. Ongelma on myös se, että sosiaali- ja terveyspalveluita ei käytetä, vaikka tarvetta olisi.

Hyvinvointialueen tehtävänä ei ole säilyttää kaikkea nykyistä, vaan kehittää palveluita vastaamaan asukkaiden tarpeita. Eniten töitä tulee arvioiden mukaan tehdä perustason palveluiden vahvistamisessa sekä ennaltaehkäisevässä ja kuntouttavassa työssä. Samoin erityis- ja perustason palveluiden saumaton yhteistyö esimerkiksi ikäihmisten palveluissa on saatava kuntoon.

Tarvitsemme ihmislähtöisempiä palveluita. Palveluiden tulee rakentua joustavasti ja kokonaisvaltaisesti ihmisen elämäntilanteiden ympärille. Monia palveluita tarvitsevien asiakkaiden kohdalla apua tulee saada ”yhdeltä luukulta”.

Johtaminen, asiakasprosessit ja digitaalisuus on otettava uudistamisen kohteiksi. Uudenlainen yhteensovittava johtaminen tukee asiakaslähtöisyyttä sekä työntekijöiden ja ammattiryhmien välisen yhteistyön sujuvuutta ja henkilöstön hyvinvointia.

Palveluita tulee suunnitella ja arvioida yhdessä niiden ihmisten kanssa, jotka tarvitsevat palveluja. Tarpeita vastaavat ja oikea-aikaiset palvelut tuottavat parhaan lopputuloksen, jolloin palvelujärjestelmän kokonaistehokkuus kasvaa.

Digitaalisuutta tulee parantaa kaikilla tasoilla esimerkiksi paremmalla asiakasta koskevien tietojen integraatiolla järjestelmien välillä. Myös uusien digitaalisten asiointikanavien ja itsehoitopalveluiden kehittämisellä on mahdollista tarjota ajasta ja paikasta riippumattomia palveluita niille, joille ne sopivat. Sosiaalihuollon ja terveydenhuollon integraatio edellyttää, mutta myös mahdollistaa entistä paremman tietojohtamisen.

Kymenlaaksolaisten tulee saada hyviä sosiaali- ja terveyspalveluita asuinpaikasta riippumatta. Tämän turvaamiseksi tulee palveluita tuottaa kustannustehokkaasti uusimpia työtapoja hyödyntäen.

Sakari Kainulainen, Hamina

Asiantuntija, dosentti

Aluevaaliehdokas (vihr.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka