Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Koulu ja seurakunta yhä käsi kädessä

Julkisin varoin ylläpidetyssä koululaitoksessa jokaisen lapsen ja nuoren tulisi voida osallistua jokaiselle oppitunnille niin, ettei heidän itsensä tai huoltajan tarvitsisi huolehtia uskonnonvapauden toteutumisesta. Tämän tulisi koskea myös seurakunnan uskonnollisia päivänavauksia, jotka käytännössä ovat typistettyjä jumalanpalveluksia rukouksin ja virsin.

Huomattavaa on, että nämä tilaisuudet järjestetään yhä oppituntien aikana ja ovat siten osa opetusta. Näistä tilaisuuksista pois jättäytyminen jää liian usein koululaisen oman ilmoituksen varaan. Sama ongelma koskee koululta tehtäviä vierailuja ja retkiä seurakuntiin ja kirkkoihin.

Kaiken opetuksen tulisi kuitenkin noudattaa vuoden 2016 päivitetyn opetussuunnitelman perusperiaatetta, jonka mukaan ”Opetus on oppilaita uskonnollisesti, katsomuksellisesti ja puoluepoliittisesti sitouttamatonta.” Tämä koko koulupäivää koskeva säännös asettaa koulun ja seurakuntien välisen yhteistyön vähintään outoon valoon.

Ajankohtainen keskustelu elämänkatsomustiedon opetuksen avaamisesta kaikille on pieni askel oikeaan suuntaan, mutta edellä mainittuja ongelmia se ei ikävä kyllä poista. Varhaiskasvatuksessa ja koululaitoksessa työskentelee yhä suuri joukko ihmisiä, joilla tiedot perustuslaillisesta uskonnonvapaudesta ja lapsen oikeuksista ovat päivittämättä.

Mikko Mannonen, Kotka