Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Kannattaako lytätä toiminta ennen tuloksia?

Ilmaston lämpeneminen on ihmisten toimien seurausta, ja se on myös ihmisten toimin mahdollista pysäyttää ja kääntää ilmakehän viilentymiseen.

Ihmettelen kovasti Ylen tapaa käsitellä asiaa. Maanantaisessa (1.11.2021) A-studiossa toimittaja korosti kovasti Kiinan syyllisyyttä ilmaston pilaajana ja yritti johdatella asiantuntijat tuomitsemaan Kiinan päästöt. Onneksi nämä eivät lähteneet mukaan Kiinan toimien vähättelyyn, vaan korostivat ongelman olevan kaikkien maiden yhteinen ja vaativan yhteistä toimintaa. On toki vaikeitakin kumppaneita ilmaston lämpenemisen torjunnassa, mutta heitä haukkumalla ei yksikään hiilidioksidimolekyyli katoa ilmakerroksista.

Radiossa tiistaina uutisoitiin toisen ”asiantuntijan” lausuntoa, jonka mukaisesti Bolsonaro kirjoittelee nimeään papereihin, mutta jatkaa hakkuita sademetsässä.

Eikö lasten kasvatuksessakin pyritä antamaan myönteistä palautetta vähäisestäkin edistymisestä?

Totta on, että Kiinan taloudellisen kasvun hinta on näkynyt ilmaston lämpenemisessä. Mutta jos lasketaan hiilidioksidipäästöjä per henkilö, niin edelleen taitaa johtoasemaa pitää Yhdysvallat eikä Suomikaan ole synnitön siirtäessä teollisuutta pois maastamme, eivätkä saasteet seuraa ulkomailta ostamiemme tavaroiden mukana.

Oikeudenmukaisen vertailuarvon laskeminen on vaikeaa. Pitäisi huomioida maan sijainti, eritellä päästöt eri ikäisille ja huomioida monia muitakin muuttujia.

Eiköhän ole parasta, että me kaikki pyrimme toimimaan ilmaston lämpenemisen torjumiseksi ja kannustamme niitä, jotka tuossa tehtävässä ovat onnistuneet meitä paremmin.

Markku J. Kekäläinen, Kotka

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka