Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Rokotukset vauhdittavat toipumista – Rokotuspassin edellyttäminen tuo taloudellista hyvinvointia

Talousnäkymät olivat varovaisen lupaavat syksyn kynnyksellä. Rokotekattavuus alkoi kohentua ja maailmantaloudessa oli myös talouspolitiikan ansiosta havaittavissa elpymistä. Voimakkaiden julkisten toimien jälkeen alkoi olla aika tehdä tilaa taloudelliselle kehitykselle. Suomen Pankki ilmoitti kasvun kipuavan kuuteen prosenttiin tänä vuonna.

Kymenlaaksossa yritysten tilanne heikkeni syksyllä hieman alkuvuoden nousun jälkeen. Nyt eri toimialoilla tilanne on varsin vaihteleva. Osalla yrityksistä on edelleen hyvin haastavat ajat, osa yrityksistä on päässyt kasvu-uralle ja osa kärsii edelleen kysynnästä ja tuttuun tapaan osaamisesta. Osaavan työvoiman saatavuus tuntuu Kymenlaaksossa olevan ikuinen haaste, jota on vaikea ratkaista.

Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan tuotannon ennakoidaan vauhdittuvan Kymenlaaksossa vuoden loppua kohti. Odotukset kasvulle ovat kuitenkin tasaantumassa. Maailmantalouden herkkä tilanne heijastuu myös Kymenlaaksoon.

Hyvää on se, että koronapandemian aiheuttama pahin lamaannus taloudessa alkaa näillä näkymin olla ohi. Haasteina sen sijaan on mahdollisuudet kasvaa ja rohkeus investoida ja kehittyä. Samalla kun maailmantalous on kasvanut ja kasvaa edelleen vauhdilla, inflaatio on ollut nousussa. Euroopasta on saatu esimerkkejä siitä, miten bensan ja sähkön korkea hinta voivat kurittaa tavallisia kansalaisia. Jos lisäksi korkotaso nousisi, kansalaisten luottamus ja ostovoima olisivat uhan alla.

Talouskasvun vauhdittamiseen ja koronapandemiasta toipumiseen on kaksi käytännöllistä keinoa, jotka eivät ole sidoksissa talouspolitiikkaan: rokotepassin edellyttäminen jatkossakin ja rokotekattavuuden parantaminen. Kun ihmiset uskaltavat vapaammin liikkua ja kuluttaa palveluita, myös taloudellinen hyvinvointi lisääntyy.

Kun ihmiset uskaltavat vapaammin liikkua ja kuluttaa palveluita, myös taloudellinen hyvinvointi lisääntyy.