Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Haminan seudun kohtalonvaalit

Tammikuussa pidetään aluevaalit, joissa valitaan valtuusto hyvinvointialueille.

Nykyinen kuntayhtymä Kymsote on toiminut vuodesta 2019 alkaen. Haminassa kuntayhtymän toiminta on herättänyt perustellusti huolta, eikä toiminta ole vastannut odotuksia. Viime kaudella kaupunginvaltuusto kahdesti äänesti perussuomalaisten esityksestä Kymsotesta eroamisesta, enemmistö kuitenkin puolsi siinä pysymistä.

Ilman kuulumista Kymsoteen Haminalla olisi palvelut omissa käsissään, omassa päätösvallassaan – itsenäisesti. Nyt toiminta siirtyy valtion päätöksellä uudelle maakunnalliselle toimijalle, hyvinvointialueelle.

Valmisteluvaiheessa uuden hyvinvointialueen kanssa tulevien palvelujen järjestämisestä neuvottelee Kymsote, eikä Haminan kaupungilla ole näissä keskusteluissa juridista roolia, kun olemme jo ulkoistaneet sote-palvelut toiminnastamme. Tämä on ongelma ja Haminalle riski.

Jo Kymsotessa Haminan vaikutusvalta on ollut rajallista. Kotkan ja Kouvolan määräysvalta on ollut ylivoimainen, ja neuvotteluteitse edes joiltain osin Haminan palveluita on pystytty puolustamaan. Kymsoten valtuustossa Haminalle epäedullisia esityksiä olemme vieneet äänestykseen, mutta ne on hävitty erityisesti Kouvolan jyrätessä – kotkalaisilta ymmärrystä on tullut toisinaan.

Virolahden ja Miehikkälän edustajat ovat johdonmukaisesti peesanneet Kouvolaa, vastoin miehikkäläläisten ja virolahtelaisten etuja. Palveleehan Haminan palvelut myös laajemmin seutua – tähän liittynee varmasti taktikointia ja pisteiden keräämistä Kouvolan silmissä.

En kuitenkaan usko, että Virolahden ja Miehikkälän Kymsoten valtuutetut edustavat kuntiensa kuntalaisten enemmistön näkemyksiä. Päinvastoin, mitä yhtään tunnen Virolahden ja synnyinpitäjäni Miehikkälän kuntalaisia, asia on juuri niin, että yhteistä seutukuntaa halutaan puolustaa yhdessä haminalaisten kanssa, ei asettumalla Kouvolan vasalliksi.

Meillä on isossa kuvassa kolme prioriteettia aluevaaleissa: Haminassa toimivien laadukkaiden sote-palvelujen säilyttäminen nykyisessä laajuudessaan kuntalaisten saavutettavissa, Kymenlaakson keskussairaalan säilyminen keskussairaalana ja sen erikoissairaanhoidon palveluiden turvaaminen Kotkassa sekä lapsiperhe- ja vanhuspalveluiden pysyminen lähipalveluina kaikissa kunnissa.

Näitä kaikkia osaltaan Kouvola on sotkemassa. Etelä-Kymenlaaksolla on omia intressejään ja tietysti Kouvolalla omiaan, ja ne ovat aika ajoin ristiriidassa keskenään. Silloin valtasuhteet määräävät kenen ehdoilla maakunnassa mennään.

Tästä syystä Haminan seudulla ja koko eteläisellä maakunnalla on aluevaaleissa paljon puolustettavaa ja samalla menetettävää, jos edunvalvonta epäonnistuu. Haminan osalta kyse on puolustustaistelusta palveluidemme ja siten kuntalaistemme hyvinvoinnin ja turvallisuuden puolesta. Työtä pitää jatkaa ja voimallisesti viedä eteenpäin.

Antti Pakkanen

Kaupunginhallituksen jäsen, aluevaaliehdokas (ps.)

Hamina

Kommentoi