Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Saako yrittäjä käydä kauppaa ja millä ehdoilla?

Kymen Sanomat kirjoitti sunnuntaina (KySa 24.10.) uutisen ”Kotkalaisen toimitusjohtajan oikeudenkäynti petosjutussa alkaa”.

Se, että Konekotka ei ole Helsingin kaupungin sopimustoimittaja, ei mitenkään kiellä yhtiötä pyrkimästä kaupantekoon suuren asiakkaan kanssa. Useat julkiset hankkijat ostavat tuotteita myös muilta toimittajilta, jopa niin sanottuina suorahankintoina, siis ilman tarjouskilpailua. Toki heidän omien sisäisten ohjeidensa ja hankintalain puitteissa.

Tässä tapauksessa kauppaa käytiin kuitenkin tarjousmenettelyn kautta. Kauppa syntyi vain kirjallisen tarjouksen tultua ostajan taholta hyväksytyksi. Kun myös laskutus ja rahaliikenne toteutuivat Helsingin kaupungin virallisten toimijoiden kautta ja hyväksyminä, on täysin kohtuutonta edellyttää, että pk-yrittäjän tulisi vielä varmistaa ostajan oikeus hankintoihin: eritoten, koska ostaja oli Helsingin kaupungin korkea virkamies.

Tuotteiden toimittaminen asiakkaalle muun kulkemisen yhteydessä ei ole yrittäjälle mitenkään tavatonta. Päinvastoin, näin säästetään aikaa ja kuljetuskustannuksia ja mikä tärkeintä, näin voidaan tavata asiakas henkilökohtaisesti.

Se on, myös näinä korona-aikana, erittäin tärkeää pk-yrittäjän näkökulmasta.

Teppo Sainio

Yrittäjä

Kotka