Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Pääkirjoitus: Syysmyrsky toi esille tulvariskit

Krista Kierikka

Viime perjantaina Etelä-Kymenlaaksossa syysmyrsky nosti meriveden pintaa jopa 145 senttimetriä normaalin tason yläpuolelle. Monissa paikoissa niin Kotkassa kuin Haminassa nähtiin, kuinka vesi nousi lainehtimaan muun muassa puistoihin, teille ja talojen pihamaille.

Suomen ilmastopaneelin tänä vuonna julkaiseman raportin mukaan Haminan ja Kotkan rannikolla asuu 450 ihmistä paikoissa, jotka joutuvat veden valtaan, jos vesi nousee harvinaisen korkealle. Yhteensä 2 000 ihmistä joutuu tällaisessa tilanteessa veden saartamaksi, vaikka omalla tontilla olisikin kuivaa.

Perjantaina koettu meriveden nousu ei vetänyt vertoja tulvalle, joka koettiin vuonna 2005 tammikuussa Kotkan ja Haminan seudun rannikolla. Silloin merenpinta nousi kahden metrin lukemiin. Vettä meni kellareihin muun muassa Kotkassa Suulisniemessä ja Katariinassa, sekä Haminassa Pitäjänsaarella, Salmenkylässä ja Saviniemessä. Tulva aiheutti paljon muitakin ongelmia.

Vaikka viime perjantaina merivesi ei noussut yhtä korkealle kuin vuonna 2005, syysmyrsky herätti silti ajatuksia rakennusten suojelemisesta säiden ääri-ilmiöissä. Suomen ilmastopaneelin raportin mukaan korkean merivedenkorkeuden riski nousee todennäköisesti hieman vuoteen 2050 mennessä.

Rannikkoalueiden tulvariskiin on varauduttu. Kaakkois-Suomen ely-keskus julkaisi vuonna 2015 Haminan ja Kotkan rannikkoalueen tulvariskien hallintasuunnitelman vuosille 2016–2021. Sen mukaan maankäytön suunnittelu ja rakentamisen ohjaus on keskeisessä asemassa tulvariskin vähentämisessä.

Monet rakennukset ja tiet ovat tulvariskialueilla, joilla riskeihin täytyy kiinnittää erityisesti huomiota. Kotkassa uusia asuntoalueita ei kaavoiteta alaville rantamaille. Kotkassa rajana on pidetty neljän metrin korkeutta, vaikka rakennusjärjestys sallisikin rakentamisen 3,3 metriin. Myös Haminassa kaikissa uusissa kaavoissa tulvariski on huomioitu.

Kommentoi