Lukijalta | Hyvinvointivaalit koskevat sinun arkeasi

Oletko valmis luopumaan alueesi lähipalveluista? Jos pidät alueesi lähipalveluja sosiaali- ja terveysasioissa tärkeinä, on hyvä ymmärtää tulevien hyvinvointivaalien merkitys sekä antaa ääni aluevaaleissa tammikuussa 2022 oman alueesi ehdokkaalle. Ensimmäinen aluevaltuusto aloittaa toimintansa maaliskuussa 2022 valmistelemalla vuoden 2023 alusta lähtien hyvinvointialueille siirtyviä sosiaali- ja terveyspalveluja sekä pelastustoimea.

Mikä muuttuu? Hyvinvointialue tulee koskemaan koko Kymenlaaksoa siis Kotkaa, Kouvolaa, Haminaa ja Virolahtea ja Miehikkälää sekä Pyhtäätä. Myös koulukuraattorien ja – psykologien työ siirtyy hyvinvointialueille. Aluevaltuuston jäsenet eri kunnista tulevat päättämään mm. terveysasema- ja sairaalapalveluista, hammaslääkäripalveluista, neuvolatoiminnasta, lastensuojelusta, kotihoidosta sekä mielenterveys- ja päihdepalveluista sekä sosiaalipalveluista.

Aalto-yliopiston ja Turun yliopiston kuntavaalien alla ilmestynyt tutkimus osoitti, että ”Lähikoulun lakkauttaminen on sitä todennäköisempää, mitä vähemmän asuu valtuutettuja koulun läheisyydessä.” Tästä saa minusta varsin hyvää osviitta siitä, miten voi tapahtua sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuudelle koko Kymenlaaksossa. Silloin kyse ei välittämättä ole enää asuinalueesta, mutta todennäköisesti kunnasta, jossa kukakin asuu.

Tuskin kovin moni valtuutettu on valmis luopumaan oman kunnan alueella olevasta terveyskeskuksesta tai hammaslääkärin vastaanotosta? Tosin tulevien aluevaltuutettujen tulee toimia koko alueen, kuntalaisten ja hyvinvointialueilla työskentelevien parhaaksi, sillä palveluiden saatavuudesta koko Kymenlaakson alueella on huolehdittava; on valtuutetun kotikunta, mikä tahansa. Omalta osaltani haluan olla varmistamassa, että jokainen pääsee viikossa lääkäriin ja saa apua nopeasti ahdistuksen hetkellä.

Minni Kuisma (sd.), Kotka

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka