Pääkirjoitus: Pimeys yllättää joka syksy – Heijastin on tärkeä turvallisuustekijä, joka pitää muistaa ottaa mukaan

Pimeyden voimakkuus yllättää usein syksyisin. Vaikka katuvalot palavat, valaistus tuntuu vähäiseltä.

Tähän vuodenaikaan aamujen ruuhka-aikana on syytä olla erityisen tarkkana liikenteessä. Koulu- ja työpaikkaliikennettä on esimerkiksi Kotkansaarella aamuisin paljon, ja autojen valojen, mustan maanpinnan ja varsinkin ilman heijastinta liikkuvien jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden yhdistelmä on vaarallinen.

Esimerkiksi Kotkansaaren koulusta on huomioitu koululaisten aamujen turvallisuuden vaarapaikat liikenteessä. Noissa paikoissa on paljon tienylityksiä, koululaisten jättöliikennettä ja pysäköityjä autoja. Koululta ehdotetaankin aamun katuvalaistuksen lisäämistä ja koulun lähistön tietöiden ajoittamista lukuvuosien ulkopuolelle.

Kaupungin mukaan katuvalaistusta ei ole mahdollista säädellä kovinkaan monella eri tavalla esimerkiksi sään mukaan, koska se sitoisi ainakin yhden työntekijän. Myös valaistuksen uusiminen viimeisimmän tekniikan mukaiseksi vaatii isoja investointeja. Lisäksi energian hinta vaikuttaa valaisun mahdollisuuksiin, siksi uudistukset voivat viedä vuosia.

Niin koulu kuin katuvalaistuksen järjestäjä muistuttavat heijastimen tärkeydestä. Koska pimeydelle ja valaistuksen määrälle emme voi tehdä juuri mitään, jäljelle jäävä keino on henkilökohtainen turvallisuuteen panostaminen esimerkiksi heijastimilla ja polkupyörän valoilla. Lasten kanssa voi pohtia esimerkiksi turvallisia reittivalintoja, eikä jalkaisin kouluun kulkevan lapsen saattaminenkaan kouluun pahimman pimeyden aikaan ole pahasta.

Liikenneturvallisuutta voi myös lisätä kiinnittämällä huomio perheiden aamurutiineihin. Voisiko asiat aamuisin järjestää niin, että liikkeellä ollaan rauhassa ja ajan kanssa mahdollisia vaaratilanteita välttäen? Aamujen sää vaihtelee syksyisin voimakkaasti ja pieni vara aikataulussa antaa mahdollisuuden säästellä niin juoksu- kuin kaasujalkaa. Samalla koko aamuhetki on miellyttävämpi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka