Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Osittain työkykyisten työllistäminen on tärkeää – valtionyhtiön pitää toimia yhteistyössä paikallisten viranomaisten kanssa

Valtio aikoo perustaa ensi vuonna Työkanava osakeyhtiön, jonka motiivina on työllistää tuhat osittain työkykyistä suomalaista. Periaate tuntuu hyvältä. Työn tekeminen on toimiva tapa kiinnittyä arkeen. Jos normaalit työmarkkinat eivät tätä väylää tarjoa, voi julkinen puoli ottaa tässä roolia.

Sinänsä tuhannen ihmisen työllistäminen Suomessa ei ole paljon. Osittain työkykyisten määrä on moninkertainen. Suunnitelma Työkanavasta on vasta lakiesitys, ja käytännön asioista ei ole vielä tarkempaa tietoa.

Tällä hetkellä osittain työkykyisten työllistymistä tuetaan monista eri paikoista. Kunnilla ja te-keskuksilla on omia tukitoimiaan. Lisäksi te-keskusten vastuita on kaavailtu siirrettäviksi kunnille. Kun samalle kentälle tulee valtionyhtiö, on ainakin työnjaon eri toimijoiden välillä oltava selkeä.

Työllisyyden kasvattaminen on tärkeää talouden kannalta. Julkisen talouden tasapainottaminen ja velkaantumisen kuriin saaminen riippuu pitkälle siitä, miten työllisyys kehittyy.

Toisessa vaakakupissa painavat inhimilliset tekijät. Erityisasiantuntija Patrik Tötterman sanoikin Ylen haastattelussa, että Työkanavan perustamista puoltavat myös sosiaaliset motiivit. Työministeri Tuula Haatainen (sd.) perusteli uutta avausta vielä suoremmin. Hänen mielestään Työkanavan avulla voidaan auttaa yhteiskunnan ulkopuolelle ajautuneita ihmisiä.

Jos eduskunta hyväksyy lakiesityksen, Työkanava voisi aloittaa ensi vuoden aikana. Tässä kohtaa olisi tiedettävä, miten yhtiö toimii yhteistyössä paikallisten viranomaisten kanssa. Yhtiön toiminnan pitäisi olla alueellisesti kattavaa, koska osittain työkykyisiä on kaikkialla Suomessa.

Olennaista olisi myös rakentaa seurantajärjestelmä, jonka avulla Työkanavan tuloksia voitaisiin arvioida. Jos yhtiö toimii talouden ja sosiaalisen tarkastelun näkökulmasta hyvällä tavalla, on sille selvästi paikkansa pitkään pulmana olleen rakenteellisen työttömyyden lievittämisessä.