Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Hoitajapula uhkaa hyvinvointiyhteiskuntamme perustuksia

Miten toimii sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmä ilman hoitajia? Kuka pitää meidät hengissä, kun sairaala kumisee tyhjyyttä? Kuka hoitajien siirryttyä muihin töihin huolehtii, että sairaat saavat lääkkeensä ja apua tarvitsevat tulevat kuulluiksi?

Hyvinvointiyhteiskunnan peruspilareihin kuuluu tasa-arvoinen, laadukas ja jokaisen saavutettavissa oleva terveydenhuolto. Nyt perustukset on päästetty rapautumaan.

Koronatilanne on kurittanut sosiaali- ja terveydenhuoltoa. Hoitajat voivat monin paikoin huonosti jo aiemmin. On harhaista ajatella, että hoitajapula helpottaa, kun pääsemme koronasta voitolle. Jos työstä ei saa sen vaativuutta vastaavaa korvausta ja työmäärä on päivästä toiseen kohtuuton, ei ole ihme, jos alanvaihto alkaa houkuttaa. Kukaan ei ole valmis uhraamaan itseään työlle. Eikä sellaista pidä keneltäkään odottaa.

Tammikuussa pidetään vaalit, joissa valitsemme valtuuston tulevalle hyvinvointialueelle. Näissä vaaleissa on hoitajapulan taustasyiden ratkaisemisen oltava keskiössä. Ilman hyvinvoivaa henkilökuntaa on mahdotonta tarjota laadukkaita sosiaali- ja terveyspalveluita. Tarvitsemme päättäjiä, joilla on taitoa ja motivaatiota lähteä ratkomaan tätä ongelmaa.

Milla Tuomela, Kotka

kaupunginhallituksen jäsen (sd.)

Kommentoi