Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Haminassa työstetään uusia keinoja päihdeongelmaisten nuorten auttamiseen

Haminassa luodaan nuorille matalan kynnyksen tukea päihteistä puhumiseen ja ongelmien ratkomiseen. Yhtenä keinona on kouluttaa kokemusasiantuntijoita nuorien tueksi.

Haminassa on hankerahoituksella järjestetty kahdeksan kuukautta kestänyt kokemusasiantuntijakoulutus huumetaustaisille haminalaisille, jotka ovat päässeet irti huumeista, ja joilla on nyt halu toimia nuorten tukena. Lisäksi kaupungissa käynnissä oleva hanke kokoaa yhteen toimijoita kaupungin nuorisopalvelusta, oppilaitoksista, seurakunnasta ja yhdistyksistä.

Nuorille suunnatun kyselyn mukaan päihteiden käytön syynä vaikuttaa olevan yhä useammin henkisen hyvinvoinnin rapautuminen. Kun nuori voi pahoin, päihteet voivat tarjota petollisen tunteen hetken helpotuksesta. Pitkittyessään päihteiden käyttö johtaa kuitenkin vain ongelmien syvenemiseen.

Pelkkä valistus päihteiden vaaroista ei riitä, vaan myös taustalla vaikuttaviin tekijöihin pitää puuttua. Juuri siksi eri tahojen yhteistyö on tärkeää, sillä nuorten oireilu näkyy esimerkiksi kouluissa. THL:n uusin kouluterveyskysely antaa viitteitä siitä, että korona-aika on lisännyt tai entisestään syventänyt nuorten ahdistuneisuutta. Tällöin lievitystä huonoon oloon saatetaan hakea alkoholista, huumeista tai päihdyttävistä lääkkeistä.

Haminan hankkeessa on tarkoitus tarjota tukea ja opastusta myös vanhemmille. On kuitenkin syytä tiedostaa, että joissain tapauksissa nuoren välitön tuki ei syystä tai toisesta löydy kotoa. Päihteiden kanssa rimpuileva nuori voi joskus helpommin avautua ulkopuoliselle henkilölle, jolla on samanlaisia kokemuksia. Kokemusasiantuntijan avulla voidaan päästä kiinni itse ongelmaan ja sitä kautta ohjata nuorta muiden tukipalveluiden piiriin.