Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Rahat tulivat Kotkaan, harrastamisen Suomen malli ei

Keväällä 2021 Vihreät teki valtuustoaloitteen, että Kotka hakee Harrastamisen Suomen malli -rahoitusta ja kokeilee monissa kunnissa käytössä olevaa harrastuspassia. Suomen malli on hallitusohjelman mukainen tavoite, missä jokaiselle koululaiselle taataan vähintään yksi maksuton harrastus koulupäivän jälkeen, ja tätä rahoittaa OKM.

Meitä muistutettiin ilakoiden, että rahoitushaku on jo valmistelussa, että homma on hoidossa, oppilailtakin jo kysytty sitä, mitä haluavat harrastaa. No eipä siinä mitään, me ilahduimme.

Tuli syksy ja uusi lukuvuosi. Kotka oli saanut 50 000 euroa rahoitusta. Kun mitään tietoa ei rahankäytöstä löytynyt, kysyin kasvatuksen ja koulutuksen lautakunnan kokouksessa 12.10. asiasta. Opetustoimenjohtaja Jukka Tanska vastasi, että rahat tulivat ja ne palautetaan valtiolle.

Mitä ihmettä ja miksi? Tanska kertoi, että urheiluseuroihin, jotka lupasivat valmentajia, otettiin yhteyttä, eikä mitään ollutkaan tarjolla. Nuorisotoimi oli valitellut, että oli liian pienet resurssit mitään hommata. Kulttuuritoimessa todettiin, että kaikki aika menee kulttuuribussin kanssa. Rahat palautetaan, vaikka mittavat keskustelut oli käyty. Tiedän tosin, ettei kaikkiin yhteistyöhön kykeneviin tahoihin oltu yhteydessä.

Nyt en ymmärrä. Samassa lautakuntakokouksessa käsiteltiin viime valtuustokauden ja viime vuoden hyvinvointikertomuksia. Niistä käy ilmi, että lapset voivat pahoin. Ongelmia on, ja korona-aika on niitä pahentanut. Rahalla olisi voitu ennaltaehkäistä joitakin ongelmia, mutta ennen kaikkea vastata lasten ja nuorten tarpeisiin.

En ole yhtä optimistinen kuin Tanska, että palautetaan nyt rahat, mutta haetaan myöhemmin uudestaan. Kyllä nyt ja heti pitäisi toimia. Lapsiperheet odottavat parempaa kuin että joskus sitten.

Kyllä nyt ja heti pitäisi toimia.

Petri Pietiläinen, Kotka

Kasvatuksen ja koulutuksen lautakunnan jäsen (vihr.)

Aluevaaliehdokas