Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Pääkirjoitus: Valofestivaali häikäisi Kotkassa – Kaupunki heräsi eloon, kun taidetta ja elämyksiä oli tarjolla ilmaiseksi

Heidi Ekdahl

Kotkassa järjestetty Aaltoja!-festivaali teki näyttävän avauksen. Nimittäin avauksen useille valo- ja äänifestivaaleille, joista toivottavasti saadaan nauttia joka vuosi Kotkassa.

Kaupungin rakennusten valaisemiseen ja ääni- ja valoteosten sekä oheisohjelman suunnitteluun oli panostettu rohkeudella, luovuudella ja ammattitaidolla. Illan tarjonta muistutti Helsingin Taiteiden yötä, mutta pienessä mittakaavassa. Harva kaupunkifestivaali yltää tarjoamaan näin paljon ilmaisia taide-elämyksiä kenelle tahansa.

Alun perin tapahtumaa järjestettiin työnimellä Talvimeripäivät. Kaupunki varasi tapahtumaan 40 000 euroa ja Taiteen edistämiskeskus Taike myönsi 10 000 euron apurahan. Todennäköisesti investointi kannatti. Kaupungin eloisuus muistutti Meripäiviä, mutta tunnelma oli asteen maltillisempi. Juhlimisen sijaan taide-elämykset ja kaupunkitila olivat aidosti huomion keskipisteessä.

Festivaalin ajoitus keskelle pimenevää syksyä oli erinomainen. Tummassa illassa valaistu kaupunki lukuisine taideteoksineen herätti kaupungin eloon, houkutteli kaupunkilaiset – perheet, ystävät ja yksinäiset kulkijat – nauttimaan yhdessä väreistä, valosta ja festivaalitunnelmasta. Tulijoita oli naapurikunnista ja pääkaupunkiseudulta asti. Hienoinen harmin paikka oli festivaalien sijoittuminen juuri pääkaupunkiseudun syysloman alle. Seuraavalla viikolla vierailijoita olisi ollut vielä enemmän ja Kotkalla mahdollisuus kerätä runsaasti myönteistä julkisuutta.

Tämä oli kuitenkin erinomainen avaus. Toivottavasti festivaalit saavat jatkoa, sillä korkeatasoinen valo- ja äänifestivaali tuo varmasti positiivista näkyvyyttä Kotkalle. Visuaalisuutta oli tarjolla yllin kyllin. Ensi vuonna festivaaleja voidaan parantaa entisestään ja yrittäjät voivat ottaa vielä enemmän hyötyjä irti runsaista ihmisvirroista keskustassa.

Toivottavasti festivaalit saavat jatkoa, sillä korkeatasoinen valo- ja äänifestivaali tuo varmasti positiivista näkyvyyttä Kotkalle.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka