Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Aluevaalit ovat palkansaajalle tärkeät vaalit

Puhuessani aluevaaleista olen kohdannut tietämättömyyttä ja pohdiskelua, että mitkä ihmeen aluevaalit?

Samoin myös aluehallinto käsitteenä on herättänyt kysymyksiä. Mikä ihmeen hallintohimmeli? Tuleeko joku iso sote-talo vai mitä tämä tarkoittaa?

Näin ei kuitenkaan tule käymään, vaan palvelupisteet säilyvät ja näitä kaikkia hallinnoi jatkossa aluehallinto, eivätkä kunnat ja ylikunnalliset sairaanhoitopiirit. Onkin syytä avata vähän näitä aluevaaleja, jotka ovat meille historian ensimmäiset.

Tätä uudistusta on valmisteltu ainakin kymmenen vuotta ja sitä ennenkin on tehty hankkeita, jotka ovat kuivuneet kokoon valmistelujen jälkeen.

Edellinen hallitus törmäsi perustuslakiin yksityistämisen vimmoissaan sote-valmisteluja valmistellessaan. Eli siis melkoinen maraton saatiin päätökseen 23.6.2021 eduskunnan hyväksyessä tämän paketin. Nyt on uudistuksen aika ja mukaan tarvitaan meistä jokaista.

Aluevaalit pidetään 23.1.2022, ja kampanja-aika on jo alkanut. Ehdokashakemusten viimeinen jättöpäivä on 14.12.2021. Ehdokasnumerot saadaan 23.12.2021. Vaalien ennakkoäänestys alkaa 12.1.2022.

Jatkossa aluevaalit pidetään kuntavaalien yhteydessä. Vaaleissa valitaan aluevaltuusto eli hyvinvointialueen korkein päättävin elin. Aluevaltuusto vastaa hyvinvointialueen toiminnasta, hallinnosta ja taloudesta.

Tätä voi pitää suurena muutoksena, jota suurempaa ei heti tule mieleen, ja joka vaikuttaa niin kuntiin kuin kansalaisten sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuuteen. Tämän myötä rajapinta perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välillä poistuu. Myös tietoturva helpottuu samalla.

Sote-uudistus merkitsee myös meille palkansaajille paljon. Saamme laadukkaat palvelut sekä yhdenvertaista palvelua. Kustannustehokkuus saman hallinnon alla myös kasvaa palveluiden sujuvuuden ja päällekkäisyyksien poistumisen myötä. Näin myös saamme sosiaaliturvan kestävyydelle vakautta.

Puhutaan paljon tietyillä tahoilla velasta ja miten velat jäävät tulevien sukupolvien maksettaviksi. Tässä voidaan sanoa, että olemme tekemässä uudistusta, jotta meillä ei jäisi hoitovelkaa tulevien sukupolvien maksettavaksi.

On siis tärkeää, että näissä vaaleissa aluehallintoon äänestetään myös palkansaajien ehdokkaita aluevaltuustoon, ja saisimme osaavat ja työntekijäjärjestöjen kanssa yhteistyöhalukkaat valtuutetut.

Mitä aktiivisemmin työntekijät äänestävät myös aluevaaleissa, sen paremmin heidän palvelutarpeensa otetaan huomioon hyvinvointialueen päätöksenteossa.

Jokaisella äänellä on merkitys. Vain äänestämällä voit vaikuttaa. Äänioikeus on oikeus. Tutustu tulevien aluevaalien ehdokkaisiin ja käytä oikeuttasi valita Kymenlaakson päätöksentekijät.

Taina Salomäki

SAK:n alue- ja järjestöasiantuntija

Kaakkois-Suomi

Kommentoi