Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Sunilan tehtaan ilmettä voimistettava

Kantasataman uuden ilmeen myötä häviää lopullisesti jotakin Kotkan identiteettiin kuuluvaa. Tätä eivät pelasta Sapokan glitterit tai syksyisin lakastuvat puistoistutukset. Kantasatamaan on oleellisesti kuulunut Alvar Aallon Sunilan suunnittelema sellutehdas vuodesta 1938. Sen laituriosuutta hallittiin Kotkan saaren puolelta. Kommunistit ehdottivat muun muassa, että savolaiset siirrettäisiin Sunilan puolelle sellunpaalien kärräyshommiin. Näin etninen ja klaaniajattelu toimi aikanaan Kantasatamassa aivan kun Afrikassa tänä päivänä.

Nyt kun Kantasataman visuaalista ilmettä tulevaisuudessa tulee hallitsemaan nykyarkkitehtuuri, niin sen vastavoimana voisi olla Sunilan sellutehtaan monumentaalinen näky ja sen voimistaminen. Sellutehdasta ei ole liioin kuvattu siitä suunnasta, mistä laivat tulevat ja ovat aina tulleet Sunilan lahdelle, nykyisin Hietaseen, Puolan laiturille ja Sunilan sellutehtaan laituriin.

Näyn voimistaminen tulisi käsittää sellutehtaan silhuetin ja fasadin esille tuomisen valotaiteen keinoin laivojen tulosuunnasta. Tuo uusi monumentaalinen näky taivasta vasten jäisi mieleen niin merimiehille, matkustajalaivojen turisteille ja Kantasataman sekä Kotkan vieraille.

Tästä ei uutta arkkitehtikilpailua tarvitse järjestää kun monumentti on jo olemassa. Sen sijaan voisi lähettää Kotkan päättäjiä ja virkamiehiä vierailulle Tampereelle katsomaan, miten vanhaa teollisuusmiljöötä on elvytetty valotaiteen keinoin kaupungin keskustassa. Kantasatamasta on pelastettava se mikä pelastettavissa on.

Tämän ehdotuksen olen tehnyt Pro Sunilan ry:n vetäjälle Eija Anttilalle sekä tiedoksi Kotkan kulttuurijohtajalle. Tämä ehdotus toteutuessaan olisi kunnianosoitus myös arkkitehti Alvar Aallolle hänen tekemästään työstä alueen hyväksi. Laivat ja satamat ovat aina olleet hyviä tiedonvälittäjiä.

Carl-Gustav Walldén, Kotka

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka