Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Pääkirjoitus: Yritystuki on ollut ratkaiseva pelastus – Sadat yritykset Kymenlaaksossa ovat joutuneet turvautumaan tukeen Venäjän ja Suomen rajan rajoitusten takia

Heidi Ekdahl

Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan elinkeinoelämässä ollaan syystä huolissaan. Maakuntien liike-elämä on kärsinyt Venäjän ja Suomen välisistä matkustusrajoituksista liki kohtuuttomasti.

Koronapandemian aikana tukea on maksettu niille yritykselle, joille Venäjän rajan sulkeminen on merkinnyt liikevaihdon pienenemistä vähintään 30 prosenttia pandemiaa edeltävään aikaan verrattuna. Nyt tukien jakaminen on tullut päätökseensä, vaikka matkustajaliikenne Venäjältä on käytännössä edelleen seisahtunut. Viisumeita on mahdollista saada hieman helpommin, mutta käytännössä venäläisturisteja ei rajan yli juuri kulje. Suomen terveysviranomaiset vaativat aiheellisesti todistuksen kahden rokotuksen sarjasta. Venäjällä suosittu Sputnik-rokote ei kuitenkaan toistaiseksi täytä suomalaisviranomaisten kriteerejä.

Kustannustukea on myönnetty yrityksille tai liiketoimintaa harjoittaville yhdistyksille ja säätiöille niiden liikevaihdon laskun ja toteutuneiden kustannusten mukaan. Valtionkonttorin tilastojen mukaan Kymenlaaksossa sadat yritykset ovat hakeneet ja saaneet kustannustukea. Tähän mennessä yritystukea on maksettu koko Kymenlaaksossa yli 10 miljoonaa euroa.

Nyt Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan liitot, Kaakkois-Suomen ely-keskus, Kymenlaakson kauppakamari ja kunnat ovat laatineet vetoomuksen elinkeinoministeri Mika Lintilälle (kesk.), jotta tukea maksettaisiin edelleen.

Vetoomuksen viesti on selvä: huoli on todellinen ja moni yritys on kriittisessä tilanteessa. Venäläisturistien tyrehtyminen on tarkoittanut Kymenlaaksossa noin puolen miljoonan euron taloudellisia vaikutuksia joka päivä menetettyinä tuloina ja työpaikkoina. Moni yritys sinnittelee nyt viimeisillä kassavaroilla. Tuen päättyminen juuri nyt olisi kohtalokas lukuisille yritykselle ja sillä olisi karuja vaikutuksia myös työllisyyteen.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka