Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Ruoka-avussa tarvitaan vapaaehtoisjakajat ansaitsevat erityiskiitoksen korona-ajasta

Korona-ajan rajoitukset laittoivat myös ruoka-avun jakamisen uusiin haasteisiin. Kärsijöitä olivat ihmiset, joiden päivittäinen selviäminen oli ruoka-avusta kiinni. Kotiin kuljetettu hävikkiruoka oli eristysten alkuvaiheessa täynnä sankaritarinoita, kun yksityishenkilöt veivät hävikkiruokaa hädänalaisille. Samoin kiitos kuluu niille, jotka tekivät ruokakuljetuksia koteihinsa eristyneille, hankintansa maksaville asiakkaille.

Seurakunnan raportin mukaan diakoniatyön kasvu on pysynyt tasaisena, ei siis toivotusti laskenutkaan. Diakoniatyö on vaihtoehto silloin, kun toimeentulossa mikään muu turvaverkko ei enää auta. Samalla kerrotaan, että kirkon mahdollisuudet avustuksiin ovat pienet verrattuna muihin avustusmuotoihin.

Monet ruoka-avun jakamisessa toimivat vapaaehtoiset kamppailevat saman asian kanssa. Kuka maksaa kustannukset, joita toimijoille kertyy hävikkiruuan keräämisestä kaupoilta, pakastamisesta ja käsittelystä terveysviranomaisten ohjeiden mukaisesti? Kuka maksaa periaatteessa pienet ja huomaamattomat muovikassit, joihin ruoka-apu jaotellaan?

EU-ruokapaketteja ei enää tämän vuoden jälkeen jaeta niin kuin ennen. Uudet toimintamallit ja ohjeet ovat vielä valmistelussa. Ruokavirasto tiedottaa muutoksesta viimeistään marraskuussa jakajille ja uusi toimintamalli saadaan käyttöön ensi vuonna.

Muutokset avustuksissa ja niiden mukaan toimiminen voi joillekin olla ylivoimaista, jopa lannistavaa. Kirkon diakonityöstä viestittiin, että esimerkiksi Kelan toimeentulotuen hakeminen voi osoittautua jollekin mahdottomaksi. Yhteisössämme on ihmisiä joilla ei ole tietokonetta, ei taitoja sen käyttöön tai moneen asiointiin tarvittavia pankkitunnuksia. Pelkästään ilman pankkitunnuksia oleminen siirtää ihmisen automaattisesti yhteiskunnan toimintatapojen ulkopuolelle. Näistä haasteista voi selvitä vain toisen ihmisen avulla.