Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kotkasta on tehtävissä ihmisten kaupunki

Minkälainen on turvallinen, laadukas ja viihtyisä ihmisten kaupunki kävelijän näkökulmasta? Tätä me Kotkan ensimmäisen asukasraadin jäsenet olemme kesän ja syksyn aikana pohtineet yhdessä kaupungin virkamiesten kanssa.

Meitä raatilaisia on 12 hakemusten perusteella valittua aktiivista kaupungin kehittämisestä kiinnostunutta kaupunkilaista. Yhteistyö asukkaiden ja virkamiesten välillä on ollut innostavaa ja opettavaista.

Raadin työn tuloksia hyödynnetään muun muassa Kestävän liikkumisen Kotka -ohjelmaan kuuluvan käveltävyyden kehittämissuunnitelman laatimisessa. Keskusteluissa on erityisesti noussut esiin Kymenlaakson keskussairaalan alue, josta tällä hetkellä puuttuvat erilliset jalankulkuväylät monesta paikasta ja jossa on heikot opasteet.

Remontin myötä jalankulku, pyöräilijät, mopot ja autot kulkevat osittain kaikki samalla kadulla. Varsinkin pyörätuolia käyttävät ja muuten liikuntarajoitteiset jalankulkijat kokevat alueen turvattomaksi. Ehdotamme, että rampin alla oleva vinoparkki muutetaan kävely- ja pyörätieksi ja että remonteissa kiinnitettäisiin erityistä huomiota alueen käveltävyyden turvallisuuteen ja viihtyisyyteen. Lisäksi alueella tulisi olla vahva melusuojaus Hyväntuulentien melulta.

Yleisesti kävelyn turvallisuus on noussut korostetusti esille. Varsinkin koulureittien varrelle toivotaan hidastetöyssyjä lasten ja nuorten koulumatkoja turvaamaan.

Kävelyn viihtyisyyttä voidaan puolestaan parantaa lisäämällä ja hoitamalla reittien varren viheralueita sekä huolehtimalla isojen teiden melusuojauksesta. Penkit levähtämistä varten lisäisivät myös viihtyisyyttä.

Yleisesti kävelyn turvallisuus on noussut korostetusti esille.

Reittien jatkumot ovat myös tärkeät, jotta koko matkan voi kävellä selkeästi merkityllä reitillä ilman, että joutuu vaihtelemaan tien puolelta toiselle tai ylittämään alueita, joista puuttuu kävelytie. Asukasraadin puolesta toivomme, että Kotkan kaupunginhallitus ja -valtuusto kiinnittävät huomiota käveltävyyden kehittämiseen sekä laajemmin Kestävän liikkumisen Kotka -ohjelman konkreettiseen toteuttamiseen ja että kehityskohteet on huomioitu 2022 talousarviossa.

Asukasraadin puolesta,

Erika Taima-Liljeström, Kotka