Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Pysäkit vailla busseja

Syksyllä 2020 Pyhtään nuorisovaltuusto toteutti yhdessä muiden toimijoiden kanssa kyselyn koskien Pyhtään julkista liikennettä ja sen ongelmakohtia. Kyselyyn vastasi yli kaksisataa kuntalaista, ja saadusta palautteesta kävi selkeästi ilmi, että julkinen liikenne ei vastaa kuntalaisten tarpeita. Kritiikkiä sai etenkin vuorojen kulkeminen liian koululaispainotteisesti, eli se ei suosi työssäkäyviä tai muita julkisen liikenteen asiakkaita. Kun ei ole koulua, ei ole bussivuorojakaan.

Kysely tavoitti laajasti kuntalaisia eri ikäluokista, mutta kaikkien kanta oli yhtenäinen: julkinen liikenne ei toimi Pyhtäällä riittävällä tasolla. Aamuisin on vaikea päästä töihin ja kouluun, iltaisin ei pääse harrastuksiin ja viikonloppuisin on vaikea kulkea kaupunkiin tai sieltä pois. Bussivuorojen vähentäminen on aiheuttanut lisäongelmia kulkemiseen. Ei ole oikein, että nuoret ja pienet lapset joutuvat odottamaan kyytiä useita tunteja koulupäivän jälkeen. Vaikka positiivinen palaute oli vähäistä, voi kuitenkin kuljettajia kehua, sillä vastaajat antoivat kiitosta heidän tekemästään työstä.

Erityisesti toivottiin myös Pyhtään sisällä toimivan liikenteen kehittämistä. Etenkin kylätaksi-idea tuli esille kyselyssä. Sen avulla pääsisi muun muassa käyttämään Siltakylän palveluja tai siirtymään esimerkiksi pikavuoropysäkeille, joista lähtee niin idän kuin lännen suuntiin kulkevia bussivuoroja.

Joukkoliikenne on yksityisautoilua ekologisempi tapa liikkua. Tämän lisäksi esimerkiksi Kela ohjaa omilla tuillaan nuoria käyttämään joukkoliikennettä: Bussikorttiin on helpompi saada tukea kuin omalla autolla kulkemiseen. Moni nuori on kuitenkin valinnut kulkea koulumatkat omalla autolla, koska julkisen liikenteen käyttäminen on liian epäkäytännöllistä.

Onko järkevää haaskata suuria määriä rahaa julkiseen liikenteeseen, jos se ei aidosti palvele kuntalaisia?

Pyhtään nuorisovaltuusto

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka