Lukijalta | Yhdessä nuoren aikuisuuteen

Tämän päivän nuoret ovat huomisen aikuisia. Tuetaan heitä kasvussaan. Nuori tarvitsee välittävän, turvallisen elinympäristön. Nuorelle välittävä aikuinen ja vanhempi on elon extraboosti. Nuori tarvitsee kasvuunsa rajoittavat ja rakastavat vanhemmat.

Jotkut vanhemmat ovat neuvottomia oman nuorensa arjessa. Kovat, fyysiset keinot eivät auta. Päinvastoin, ne särkevät. Ne eivät tue lapsen kasvua. Ovat lainvastaisiakin.

Kirjoitin joskus koulun merkityksestä nuoren kasvukoskessa. Rehtoreista, opettajista - heidän ammattimaisuudestaan. Selkeästä sitoutumisestaan työhönsä. Vilpittömästä halustaan olla mukana oppilaittensa elämässä. Tiedän, että nuoren paras on heille prioriteetti, tärkein pointti. Opettajina ja myös kasvattajina.

Perheet, vanhemmat, koulu, harrastusten vetäjät. Suku, ystävät ja naapurit – "koko kylä". Yhdessä me onnistumme. Jos me haluamme, me onnistumme – yhdessä. Yhdessä samaan suuntaan edeten onnistuminen on todennäköistä.

Koko kylä kasvattaa on 26 vuotta sitten Laukaalla käynnistynyt nuorten kasvatusyhteistyömalli. Siinä aktivoitiin vanhempia toimimaan yhdessä. Herätettiin vanhemmat kasvatusvastuuseen. Monilla vanhemmilla heräsivät henkiin kadoksissa olleet kasvatusvaistot. Minun lapseni, minun vastuuni. Osaan ja haluan.

Vanhempana olen onnellinen, jos saan muilta tukea lapseni kasvattamiseen. Olen usein neuvoton, voimatonkin. Oman elonkarusellini väsyttämä. En jaksa. En ehdollista apua, josta hyötyy oma lapseni ja minäkin. Me kaikki.

Näin tehdään.

Jarkko Lappeteläinen, Hamina

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka