Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Pääkirjoitus: Kotihoito tarvitsee muutakin kuin rahaa

Pekka Kimpanpää

Kymsoten kotihoito painii henkilöstövajeen kanssa (Kymen Sanomat 2.10.). Henkilöstössä on paljon vaihtuvuutta, vakituisiin työsuhteisiin on niukalti hakijoita ja sijaisten saaminen on vaikeaa. Ongelmat kuulostavat samankaltaisilta, joita on tuotu esiin muiltakin sosiaali- ja terveydenhuollon sektoreilta.

Krooninen pula työntekijöistä yhdistettynä jatkuvaan kiireeseen synnyttää kierteen, josta on hankala päästä irti. Tässä tilanteessa häviäjiä ovat kaikki: apua tarvitseva ihminen ja hänen omaiset, työtä tekevä hoitaja ja palveluja tarjoava kuntayhtymä. Parempi palkkaus voisi lisätä alan houkuttelevuutta, mutta nyt esiin tuodut ongelmat kertovat muista kipupisteistä. Avaako raha kaikkia lukkoja, jos mielikuva kotihoidosta on jo valmiiksi huono?

Olennaisempaa vaikuttaa olevan se, että palvelun tarpeeseen todella osoitetaan vaadittava resurssi. Toisin sanoen kotihoitajalla tulisi aidosti olla aikaa aikaa läsnäoloon. Digitaaliset palvelut voivat olla oiva tuki, mutta ne eivät täysin korvaa läheisyyttä.

Sote-palvelut siirtyvät kunnilta hyvinvointialueille - käytännössä maakunnille - vuoden 2023 alusta. Kymenlaaksossa mallia on jo harjoitettu, kun vapaaehtoinen kuntayhtymä polkaistiin pystyyn vuoden 2019 alussa. Teknisesti tuleva sote-loikka tuskin on mahdottomuus, mutta ratkottavia asioita riittää.

Ongelmat eivät katoa sillä, että organisaation nimi kenties muuttuu. Kymsoten hallituksen puheenjohtaja Seppo Rintamo muistutti, että kuntayhtymän tämän vuoden tilinpäätös ja ensi vuoden budjetti ovat hyvin tärkeitä tulevien vuosien rahoituksen kannalta.

Oletettavaa on, että menot eivät saa paisua. Samaan aikaan ilmassa on paineita resurssien lisäämiselle. Tavoitteiden yhteensovittaminen on vähintään haasteellista.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka