Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Rehellisyyttä työmarkkinakeskusteluun

Monet kokoomuspoliitikot ja osa keskustalaisista sekä perussuomalaisista laulavat samaa paikallisen sopimisen kertosäettä yrityselämän edustajien ja erityisesti Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan kanssa. Ja aina verrataan esimerkiksi Ruotsiin ja Saksaan. Mutta ei kerrota totuutta.

Tosiasia on se, ettei esimerkiksi muissa pohjoismaissa työehdoista sovita paikallisesti, vaan siellä tulkitaan keskitettyjä sopimuksia ja sovitaan sopimusten soveltamisesta paikallisesti. Ruotsissa ja Tanskassa on hyvin keskitettyjä järjestelmiä, ja Norjassa on enemmän Suomen kaltainen yleissitovuus. Ruotsissa on lisäksi työntekijöillä tulkintaetuoikeus (työehtosopimusta tulkitaan riitatilanteessa ensisijaisesti työntekijän näkemyksen mukaan).

Tämän meillä työnantajat unohtavat keskustelussa kokonaan ja myös sen, että Ruotsissa ja Saksassa yritysten johdossa on myös työntekijöiden edustus. Ja Saksassa esimerkiksi huomattavasti pidemmät palkalliset irtisanomisajat kuin Suomessa. Ja kuitenkin nykyisten keskitettyjenkin sopimusten mukaan meillä on yritystasolla monilla aloilla paikallinen sopiminen laajasti mahdollista, jos osaamista ja uskallusta riittää.

Eikä se palkkatasokaan vertailumaissa ole suomalaista tasoa alhaisempi. Että se siitä paljon puhutusta kilpailukyvystä.

Ja nyt kun puhutaan työvoimapulasta, niin tosiasiahan on, että avoinna olevista työpaikoista kaksi kolmasosaa on epätyypillisissä työsuhteissa, eli osa-aikaisissa ja niin sanottuja nollatuntisopimuksia laajasti käyttävillä matalapalkka-aloilla. Myöskin niillä aloilla on työn kuormitus viety äärirajoille ja esimiestyö on usein luokatonta.

Palkka on tärkeä, mutta ainakin yhtä tärkeää on työn muut olosuhteet. Se on totta, että näillä aloilla palkkauksen tuntuva nousu nostaa tarvikkeiden ja palveluiden hintoja, ja samoin hoitoaloilla verotusta, mutta “ilmaista lounasta ei ole”.

Matti Piipari, Kotka

Eikä se palkkatasokaan vertailumaissa ole suomalaista tasoa alhaisempi.

Kommentoi