Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Saataisiinko nyt kokoomus mukaan päihdehaittojen ehkäisyyn?

Kokoomuksen kansanedustaja Antti Häkkänen tarttui tämän lehden palstoilla (21.9.) vihreiden puoluekokouspäätökseen, jonka mukaan kannabis vietäisiin rikollisten käsistä ja tuotaisiin valvotun kaupan piiriin. Samaa ovat muuten esittäneet Kokoomusnuoret, mikä Häkkäseltä näyttää unohtuneen.

Itse en kannattanut puoluekokouksessa kahden äänen enemmistöllä hyväksyttyä aloitetta. Aloitetta kannattaneillakin on huoli huumeiden käyttäjien hoitoon pääsystä, ja kannabiksen laillistamisella ajatellaan vähennettävän käytön haittoja.

Päihdeongelmia kohtaavat liki kaikki tuttavien, sukulaisten ja kaikkein kipeimmin läheisten tai oman ongelman kautta.

Päihdehoito ja päihteiden käytön ehkäisy ennalta on pitkälti kuntien harteilla. Juuri nyt on jokaisella tilannetta kauhistelevalla poliitikolla hyvä mahdollisuus vaikuttaa kuntien talousarvioihin ja vaatia terhakasti päihdehuollon palveluihin lisää resursseja.

Kokoomuslaiset ovat vaatineet usein näistä palveluista leikkaamista joko suoraan tai epäsuorasti vaatimalla ”talouskuria”. Talouskuri ja leikkaukset kohdistuvat usein juuri heikoimmassa asemassa oleviin, esimerkiksi huumekauppiaiden armoilla oleviin.

Poliisin tehtävä ei ole päihdehuolto, eikä poliisin tulisi olla ensimmäinen, joka kohtaa päihdeongelmaisen. Poliisi on aivan aiheesta huolestunut tilanteesta. Tarvitsemme toimivan hoitoonohjausketjun.

Lisäksi tarvitaan päihdehoitoasemien verkosto. Putka ei ole oikea paikka päihtyneille. Tämä on syytä ratkaista hyvinvointialueiden palveluvalikkoa rakennettaessa.

Paheksun Häkkäsen tapaa käydä keskustelua. Ei ole ”leikkimistä”, jos aidosti pyrkii esittämään uusia ratkaisuja. Häkkäsen omien keinojen valikoimassa ei näytä olevan mitään uutta tai ylipäätään mitään.

Katson, että tässä vaiheessa viisainta on keskittää voimavarat ehkäisevään päihdetyöhön ja parantaa päihdekoukkuun jääneiden pääsyä hoitoon. Tätä kantaa Vihreät ovat ajaneet pitkään mitä moninaisimmissa yhteyksissä. Vilpittömästi toivon myös kokoomusta ja Häkkästä mukaan mielenterveys- ja päihdepalvelujen resurssien lisäämiseen.

Yhdessä mielenterveys- ja päihdealan ammattilaisten kanssa löydämme varmasti pikaisesti vaikuttavimmat keinot parantaa päihdeongelmaisten tilannetta.

Hanna Holopainen

Varapuheenjohtaja, Vihreät