Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Afgaaniperheet mahtuvat Kotkaan – Perheet ovat tervetullut lisä myös paikkaamaan muuttotappiota

Kun Kotkan hyvinvointilautakunta päätti, että kaupunki ottaa vastaan 5–10 Afganistanista evakuoitua perhettä, sosiaalisessa mediassa alkoi odotetusti vilkas keskustelu.

Jotkut kaupunkilaiset olivat sitä mieltä, että ensin pitäisi ratkaista omien asunnottomien ongelmat. Moni muistutti siitä, että tulijat ovat perheitä, joilla on hyvät edellytykset kotiutua Kotkaan.

Evakuoidut eivät ole turvapaikanhakijoita tai pakolaisia, vaan he ovat työskennelleet Suomen suurlähetystölle Kabulissa. Kotkaan saapuu perheitä, joilla on jo emotionaalinen side suomalaisiin ja suomalaiseen yhteiskuntaan. Tulijat ovat koulutettuja, ja toiveena heillä on turvallinen arki uudessa kotiympäristössä.

Kotkan päätös ottaa tulijoita vastaan on järkevä. Afganistan ajautui kesällä kaaoksen, ja valtioneuvosto päätti viime kuussa ottaa vastaan afganistanilaisia perheitä Suomeen. Koska taustalla on valtioneuvoston päätös, valtio myös rahoittaa kotouttamistoimintaa. Perheiden myötä Suomeen saapuu osaamista ja lapsia sekä nuoria.

Ennemmin pitäisi miettiä, miten tulijaperheet kotiutuvat suomalaiseen yhteiskuntaan ja pohjoismaisiin arvoihin niin, että he löytävät töitä ja haluavat asettua pysyvästi Kotkaan. Kymenlaakson väestö ikääntyy jatkuvasti ja työikäiset vähenevät. Kymenlaakso on pitkään ollut kärkimaakuntia muuttotappion näkökulmasta.

Yritysten kasvun esteenä on pitkään ollut ammattitaitoisen työvoiman saanti. Tällä hetkellä pulaa on erityisesti hoitoalan työntekijöistä. Esimerkiksi hoitoalalle kouluttautuminen ei edellytä virheetöntä suomen kielen taitoa.

Omia asunnottomia ei tule unohtaa, mutta afgaaniperheiden toivottaminen tervetulleiksi ei ole asunnottomilta pois. Asumispalvelut ja kotouttamispalvelut eivät riipu toisistaan. Asuntoja riittää Kotkaan tulijoille, jotka haluavat itsestään ja perheestään pitää huolen.