Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Muistomerkki ja muiston merkitys

Haminan Kesäpuistossa oleva Rannikonpuolustajien muistomerkki on herättänyt keskustelua lähinnä sen taiteellisesta vaikutelmasta. Monen mielestä tuo paasimainen ja jykevä monumentti symbolisoi hienosti omaa suurta kertomustaan ja sopii loistavasti linnoitusympäristöönsä. Mutta ehkä on hyvä hiukan taustoittaa myös muistomerkin arvoa isänmaallisten sotiemme sankaritöiden symbolina.

Suomi oli itsenäistyessään saanut jättimäisen rannikkotykistöperinnön. Se kehitettiin 1920- ja 1930-luvuilla tuliteholtaan moninkertaiseksi. Se edusti merkittävää hyökkäyskynnystä ennaltaehkäisevänä voimatekijää ja viime kädessä lähes ylipääsemätöntä taisteluarvoa. Seuraavan taisteluesimerkin laskelmat omalta alueeltamme antavat kuvan tämän voimatekijän suuruusluokasta.

Maaliskuussa 1940 Kirkonmaan ja Rankin linnakkeet torjuivat tulellaan Suursaaresta kohti Haapasaaria ja Kotkaa suunnatut noin divisioonanvahvuiset hyökkäykset. Hyökkääjällä ei ollut kauaskantoista tykistöä eikä ilmasuojaa. ja se jäi Haapasaariston lännenpuoleiselle jäätikölle suomalaisten tulihelvetin uhriksi. Lavansaaresta Virolahdelle suuntautuva hyökkäys onnistuttiin torjumaan vasta tappioita aiheuttaneissa jalkaväkitaisteluissa.

Kirkonmaan neljän järeän ja Rankin viiden raskaan tykin yhteislaukaus painoi noin 1 100–1 200 kiloa. Vertailun vuoksi voimme todeta, että talvisodan Taipaleen kenttätykistörykmentti 10:n kaikkien 36 tykin yhteislaukaus painoi noin 350 kiloa. Rykmentin piti siis ampua 3–4 yhteislaukausta saadakseen saman määrän terästä ja räjähdysainetta maaliin.

Jos näitä linnakkeita ei olisi ollut, olisi puna-armeija todennäköisesti saanut läpimurron ja katkaissut Helsinki–Viipuri-tien Kyminlinnassa ja Virojoella. Tällaiset hyökkäykset olisivat voineet olla ratkaisevia iskuja koko maanpuolustuksellemme ja jopa johtaneet maan miehitykseen. Muistolla on siis suuri ja kunniakas merkitys ja muistomerkki ansaitsee huolenpidon ja kunniavalaistukseen.

Pertti Huhtanen

Kotka

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka