Lukijalta | Haminan, Virolahden ja Miehikkälän julistettava ilmastohätätila ja lisättävä ilmastoon liittyvää tiedotusta

Tänä kesänä on uutisoitu tuhoisista metsäpaloista maailmalla ja kestämättömistä helteistä. Ilmastomme muuttuu ja kolmen asteen lämpeneminen vuoteen 2100 mennessä on hätätila. Euroopan parlamentti julisti ilmastohätätilan marraskuussa 2019. Tämä päätöslauselma ei kuitenkaan velvoita jäsenmaita. Suomen Lääkäriliitto on julistanut ilmastohätätilan vuoden 2021 alussa. Sen mukaan ilmastonmuutos on 2000-luvun vakavin uhka terveydelle ja ilmastonmuutoksen terveysvaikutukset näkyvät jo Suomessakin.

Vihreän liiton puoluekokous esitti 12.9.2021 kannanoton, jossa vaaditaan Suomen hallitusta julistamaan ilmastohätätilan ja lisäämään ilmastoon liittyvää tiedotusta. Sen mukaan on tärkeää viestiä siitä, kuinka maassamme voimme vielä muuttaa suuntaa ja kuinka muutos kohti hiilinegatiivista yhteiskuntaa tulee tehdä sosiaalisesti oikeudenmukaisella tavalla.

Helsinki on julistanut ilmastohätätilan 25.9.2020 ensimmäisenä kuntana Suomessa. Sen myötä kaupunki tunnustaa vastuunsa hiilijalanjälkensä pienentämisestä ja tiedostaa, että ilmastotoimilla on kiire.

Haminan seudun Vihreät esittää, että Haminan kaupunki ja Virolahden ja Miehikkälän kunnat julistavat omalta osaltaan ilmastohätätilan ja lisäävät ilmastoon liittyvää tiedotusta. Alueemme ei säästy ilmastonmuutoksen vaikutuksilta sen paremmin kuin Suomen muutkaan osat tai muu maailma. Lumen, jään ja roudan määrä tulee vähenemään. Metsätuhot tulevat todennäköisesti lisääntymään. Itämeren veden laatu tullee heikkenemään ja rannikkomaisema muuttumaan.

Hätätilan julistaminen ei riitä ratkaisemaan jättimäistä ongelmaa, vaan tarvitaan konkreettisia tekoja. Hätätilan julistamisen symbolista arvoa ei tule kuitenkaan vähätellä. Sanoissa on voimaa, koska ne muokkaavat sitä, millä tavalla ajattelemme asioista. Julistuksella voimme herättää laajemman osan yhteisöä miettimään, miten kukin omalla sektorillaan voi tehdä päästövähennyksiä.

Ilmastokriisi on täällä nyt ja meidän on tehtävä kaikkemme, jotta tulevilla polvilla olisi mahdollisuus saada perinnöksi elinkelpoinen kotiseutu ja ympäristö!

Jonna Ihalainen, Virolahti

Hallituksen jäsen, Haminan seudun Vihreät

Sannamari Paldanius, Miehikkälä

Aluevaaliehdokas, Haminan seudun Vihreät

Aarni Ahtola, Hamina

Varapuheenjohtaja, Haminan seudun Vihreät

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka