Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Velkaantumista ei kannata aliarvioida

Kim Soares kommentoi kirjoitustani hallituksen työllisyystoimista ja valtion velkaantumisesta. Ennen kuin Suomi liittyi EU:n jäseneksi, niin suomalaisille tarjottiin valtiovallan toimesta tuhti paketti mahdollisen EU:n jäsenyyden vaikutuksista. EU:n jäsenyys tarkoitti tavaroiden ja palvelusten, työvoiman ja pääoman vapaata liikkuvuutta EU:n ja ETA-alueen sisällä. Suomalaiset työttömät saattoivat siirtyä EU:n alueella maasta toimeen ja päinvastoin.

Toimiiko systeemi? Tänä päivänä ukrainalaisia tuodaan maatalouden kausitöihin pelloille ilmasillalla, ja thaimaalaisia marjanpoimijoita suomalaisiin metsiin. Siis EU/ETA-alueen ulkopuolelta.

Peltojen ja metsien luulisi olevan lähempänä suomalaisia työttömiä. Samanaikaisesti suomalaiset yritykset vaikeroivat työvoima- ja osaajapulaa. Suomalaisia työttömiä ja toimenpiteessä olevia työttömiä on yli 400 000. Ja EU:n ja ETA:n alueelta löytyy lisää. Ei muuta kuin nokka kohti Suomea!

Valtion velkaantumisen ei pitäisi olla enää puoluepoliittinen juttu. Jos haluaa, että kaikki nykyisen hyvinvointivaltion tarjoamat etuudet aiotaan maksattaa tulevilla vielä syntymättömillä suomalaisilla, niin kannattaa miettiä näkökantojaan uusiksi.

Pääministeri Sanna Marinin hallituksella on aikaa leikkauksiin edelleen, mutta päällimmäinen vaikutelma on vuosien 2022–23 budjettiraamien ylitykset. Nykymenolla tulevaisuudessa koittaa päivä, jolloin hyvinvointiyhteiskunta, ja julkiset terveyspalvelut ovat vain haalea muisto Suomessa. Lisäksi seuraava talouden raju lama voi olla paljon lähempänä kuin nykyisin arvataankaan. Maailmassa on monia asioita, joita ei kannata aliarvioida ja velkaantuminen on yksi niistä.

Pentti Heinonen, Hamina

Valtion velkaantumisen ei pitäisi olla enää puoluepoliittinen juttu.