Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Hamina–Kotka-alue pystyy rahoittamaan pääsarjapalloilua

Kymen Sanomien pääkirjoituksessa (15.9.) pohdittiin pääsarjatason palloiluasiaa Etelä-Kymenlaaksossa. Kirjoitus on otsikoitu: ”Jatkuvuus vaikeutena palloilussa”.

Pääkysymys on: Miksi paikan vakiinnuttaminen pääsarjassa on vaikeaa? Pääkirjoituksessa arvellaan yhteiseksi nimittäjäksi: ”Niukkoja resursseja verrattuna muihin”.

En miltään osin tiedä, miten kirjoituksessa mainitut seurat (HP ja KTP) toimintansa rahoitusta kasaavat, mutta epäilen, että yleisö- eli lipputuloilla on jonkinlainen osuus tulopuolella. Näiden kesäpalloilulajien seurajohto usein kertoo medialle, että molempien joukkueiden pelejä seuraa keskimääräistä suuremmat kotikatsojamäärät. Tuo edellä kerrottu mielestäni osoittaa sen, että halua katsella pääsarjatason pelejä paikkakunnalla on. Pääkirjoituksella mainitaan ”rahan merkitys menestyksen tuojana”.

Ehkä on turhaa enää haaveilla, että aikuispesäpallossa pelattaisiin ”oman kylän pelaajilla”. Oman pesäpallokatsojan tähtihetkeksi otan kuitenkin muiston päivämäärältä 2.9.2001, kun Summan Ponnistus varmisti Vähässäkyrössä nousun Ykköspesikseen ”oman kylän pojilla”.

Kun en ole yritysjohtaja, niin en voi tietää millä perusteella ne tekevät päätöksiä urheilun tukemisesta. Arvata kuitenkin uskallan, että mitä enemmän paikkakunnan omia kasvatteja on joukkueessa, sen helpompaa on tukea ”oman kylän joukkuetta”.

Välikevennykseksi laitan tähän yhden yritysjohtajan toteamuksen tukineuvotteluista: En oikein näe järkeväksi tukea ”kotkalaista koripalloa, kun kentällä ovat Lehtoranta ja Pounds sekä kolme kokonaan tuntematonta ulkomaalaista".

Paikalliset seuraihmiset usein toteavat talousalueemme pieneksi ja kertovat tukieurojen keräämisen vaikeudesta. Otan vertailuun 2 827 asukkaan Vimpelin, siellä pelataan pesäpalloa pääsarjatasolla hyvällä menestyksellä vuodesta toiseen. Tuoltakin, meihin verrattuna pieneltä talousalueelta se pääsarjatason vaatima rahoitus löytyy, joten uskallan väittää, että Hamina–Kotka-aluekin pystyy kyllä rahoittamaan pääsarjatason palloilua.

Seuratyön ja oman vapaa-ajan käytön osalta jokainen tekee tietenkin omat valintansa. Vuosien varrella olen toivonut näkeväni enemmän Haminan Palloilijoiden entisiä pelaajia mukana tukijoukoissa, esimerkiksi talouspuolella. Se antaisi lisää uskottavuutta. En osaa sanoa mistä heidän poissaolonsa johtuu, mutta juuri nyt toivon heitä Marko Hovin tueksi, kun seuran tulevaisuutta rakennetaan.

Käsittääkseni juuri nyt pesäpallossa on se aika, kun kesää 2022 suunnitellaan ja joukkueita kasataan. Mitä ilmeisemmin kohtuullisen iso merkitys tulevaan kauteen on sillä, mitkä eurot seuralla on käytettävissä.

Toivottavasti viisautta ja talkoointoa seuroista löytyy. Ja vihreävalkoisilla pystyraidoillahan on vielä näytön mahdollisuuskin.

Jarmo Tammilehto

Hamina

Kommentoi