Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Joukkuemenestys yläsarjoissa vaatii rahoitusta

Kaakonkulmalla ollaan taas siinä tilanteessa, että menetetään paikkoja palloilulajien pääsarjoissa. Ja mielipiteitä sekä oppositiohenkisiä lausuntoja riittää.

Pelkät puheet ovat turhia. Kysymys on rahasta, eli onko sitä riittävästi. Jos seuran ykkösjoukkueenkin budjetti on sarjan pienimpiä, niin vähäisten resurssien jakaminen kakkosjoukkueille on pois ykkösjoukkueen menestyksestä. On nimittäin kysymys ammattiurheilusta. Jos uskaltaa julkisesti arvostella, pitää myös olla valmis hankkimaan tukirahaa, ei vain satasen ilmoituksia käsiohjelmaan vaan viisi- tai kuusinumeroinen summa tuki- eli yhteistyörahaa.

Samoin se on turhaa, että arvostelee tekstareissa huonoa joukkueen kokoamista tai pelitapaa. Pitää uskaltaa laittaa itsensä likoon ja mennä mukaan. Tyhjät taskut eivät auta mitään.

Olen ollut vuosikymmenten aikana mukana monessa yhdistyksessä. Johtokunnissakin on paljon kovia mielipiteitä, mutta kun tulee eteen tilanne, että tarvittaisiin nimiä lainapaperiin takaajiksi, on yleensä tullut hiljaisuus.

Parikymmentä vuotta sitten erään palloilulajin ykkössarjassa kaakonkulmalla pelaavan joukkueen johtoon ja rahoittajiin kuuluva henkilö otti yhteyttä puoleen tusinaan taloudellisesti vahvaan henkilöön. Kysymys kuului: “Haluatko tarvittaessa tukea ja olla yhteistyössä joukkueemme puolesta?" "Kyllä", oli vastaus, "mutta mitä se tarkoittaa". “Jos tulee tarve ja soitan, oletko valmis siirtämään joukkueen tilille kolmen päivän kuluessa kymppitonnin?” Toisessa päässä tuli ensin hiljaista, ja puhelu loppui lyhyeen.

Ja toisaalta, nykyisin monen suuren yrityksen paikallisilla johtajille ei ole minkäänlaisia valtuuksia tukea paikallista urheilua. Jos tehtaanjohtajalla on valta vain tuhannen euron vuotuiseen sponsorointiin, ei sillä herran huonetta rakenneta. Eli tosiasia on, ettei Kotkan–Haminan seudulla ole urheilullista menestysmahdollisuutta, ellei täältä löydy merkittäviä rahoittajia. Niillä menestys nykyisin rakennetaan, valitettavasti.

Eli rahaa pöytään, arvostelijat ja menestystä kaipaavat!

Matti Piipari

Kotka