Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Pääkirjoitus: Jatkuvuus vaikeutena palloilussa

Pekka Kimpanpää

Pääsarjatason palloilussa tunnelmat voivat heilahtaa lyhyessä ajassa laidasta laitaan. Se tiedetään Kotkassa ja Haminassa. Vuosi sitten jalkapallossa KTP ja pesäpallossa HP juhlivat jännittävien vaiheiden jälkeen nousua ylimmälle sarjatasolle. Tänä syksynä edessä on itsetutkiskelun paikka.

Haminassa visiitti Superpesikseen jäi ranskalaiseksi, kuten kävi kaudella 2018. KTP:lla tämän kauden pelit vielä jatkuvat, mutta kahdesti valmentajaa vaihtaneen joukkueen tilanne on tukala. Vain hurja loppukiri turvaa paikan liigassa ensi kaudeksi. Vaikka pelastusoperaatio onnistuisi, Kotkassa on jouduttu jälleen toteamaan, että hyppäys pääsarjaan on työläs. Edellisen kerran Kotkassa pelattiin jalkapalloliigaa pikavierailuna kaudella 2015.

Miksi paikan vakiinnuttaminen pääsarjassa tuntuu olevan vaikeaa sekä pesäpallossa että jalkapallossa? Syitä lienee monia. Yksi yhteinen nimittäjä on niukat resurssit verrattuna moniin kilpailijoihin. KTP ja HP eivät löydy budjettivertailun kärjestä. Siitä ei voi yksin syyttää koronaa, vaikka tautitilanteen aiheuttamien haasteiden keskellä eletään jo toista vuotta. Mutta niin eletään muuallakin.

Rahan merkitystä menestyksen tuojana on turha kiistää. Toisaalta suomalainen palloilu tuntee liikaa tapauksia, joissa kulutusjuhlat ovat päättyneet rumasti. Siksi pääsarjatasolle pyrkivän, kenties menestystäkin tavoittelevan seuran taustojen täytyy olla kunnossa joka saralla. Toteutuuko tämä tällä hetkellä? Näitä asioita seuroissa varmasti käydään läpi syksyn edetessä.

Sekin on hyvä muistaa, ettei putoaminen pääsarjasta ole maailmanloppu. "Divari" voi olla hyvä paikka rakentaa maltilla perusta kuntoon ja asettaa selkeä tavoite tuleville vuosille.

Kommentoi