Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Pääkirjoitus: Matkustaminen on virkistymässä – Kahden rokotuksen saaneilla on hyvä hetki haaveilla lomasta

Heidi Ekdahl

Kaksi vuotta sitten matkailu-alan tilanne näytti lupaavalta. Venäläisten turistien määrä Etelä-Kymenlaaksossa oli tasaisesti kasvanut hetkellisen notkahduksen jälkeen, ajat olivat lupaavat. Erityisesti Kotkan vetovoima oli selvästi havaittavissa. Huoltoasemilla ja majoituspaikoissa liikennettä riitti, vaikka moni turisti matkusti suoraan rajalta Kotkansaarelle. Sitten saapui korona ja tilanne muuttui täysin.

Kotkan–Haminan seudun matkailutilastoissa kaksi viime kesää ovat yllättäneet haastavasta tilanteesta huolimatta. Kotimaan matkailu on pelastanut paljon tilanteessa, jossa ulkomaisten matkailijoiden määrät ovat romahtaneet. Tänäkin vuonna yöpymisten määrä kasvoi neljänneksellä viime vuodesta. Se on suorastaan komea torjuntavoitto, kun useimmat suuret tapahtumat jouduttiin perumaan. Matkailukesä oli yöpymisten määrällä mitattuna paras kesä yli viiteen vuoteen ja tuotti pelkästään yöpymisten kautta 2,8 miljoona euroa seutukunnalle. Vesistö, historia ja kulttuuri olivat matkailun valttikortteja.

Paikallisille matkatoimistoille tilanne on sen sijaan ollut äärimmäisen haastava. Käytännössä matkustaminen ulkomaille on liki seisahtanut. Nyt rokotekattavuus alkaa olla korkea ja matkailulle asetetut rajoitteet alkavat helpottaa. Moni pohtii, olisiko nyt aika matkustaa niin kotimaassa kuin ulkomaillekin.

Korona-aikana hyvää on ollut se, että omia arkitottumuksia ja kulutusvalintoja on voinut pohtia uudesta näkökulmasta: onko kaikki se tarpeellista, jonka on kokenut itselleen tärkeäksi. Matkustaminen lentokoneella eteläänkin on joutunut uuteen valoon. Jos matkustaminen on kuitenkin itselle tärkeää ja siihen on hyvät perusteet, nyt on kelpo hetki suunnitella lomamatkaa. Kaksi rokotusta antaa hyvän suojan. Suomen ja koko Euroopan on vähitellen avauduttava.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka