Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Kannabis, vihreät ja turha kohu

Kuten suurin osa on varmasti jo huomannut, menneenä viikonloppuna vihreiden puoluekokous hyväksyi kannabiksen laillistamista ajavan aloitteen tiukan äänestyksen jälkeen luvuin 183–181. Tästä odotetusti lähti käyntiin raju keskustelu, jos sitä sellaiseksi voi edes kutsua. Paikalla olleena edustajana tästä lienee syytä sanoa jotain. Loppupeleissä kyse ei nimittäin ole mitenkään radikaalista ajatuksesta.

Puoluekokouksen päätöksen myötä vihreistä tuli ensimmäinen eduskuntapuolue, joka kannattaa kannabiksen laillistamista. Tämä on tietenkin historiallinen hetki, mutta samaan aikaan emme ole vaatimuksemme kanssa yksin. Kolme pienpuoluetta, piraattipuolue, liberaalipuolue ja avoin puolue, ovat ajaneet kannabiksen laillistamista ennen vihreitä.

Entäs poliittiset nuorisojärjestöt? Vihreät nuoret, joiden edustajana toimin puoluekokouksessa, ovat ajaneet kannabiksen laillistamista jo vuosia. Tällä hetkellä eduskuntapuolueista kokoomuksen ja vasemmistoliiton nuorisojärjestöt ajavat laillistamista. Oikeastaan heti kun puoluekokouksen päätös tuli julki, ottivat kokoomusnuoret sen käyttöön puoluejohdon piikittelyssä. Täysi tuki heille.

Samalla on syytä muistuttaa, mistä puoluekokouksessa oikeastaan äänestettiin: vastakkain olivat kannabiksen laillistaminen ja dekriminalisaatio. Dekriminalisaatio oli puolueen aikaisempi kanta. Vihreät siis vain ottivat yhden askeleen eteenpäin aikaisemmasta kannastaan. Ja mitä dekriminalisaatioon tulee, myös sille löytyy tukea nuorisojärjestöissä: aikaisemmin mainittujen lisäksi demari- ja rkp-nuoret ovat ilmaisseet tukensa dekriminalisaatiolle.

Ja tämä oikeastaan on kirjoitukseni pointti: maailmalla päihdepolitiikan suunta on muuttumassa sallivammaksi. Vaikka vihreiden viikonloppuinen päätös oli Suomen tasolla historiallinen, loppupeleissä kyse on globaalien trendien mukaisesta kehityksestä, joka on nähtävissä myös meillä Suomessa.

Eero Kivistö

Puoluekokousedustaja, vihreät nuoret

Kotka

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka