Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Karhulan lasitehtaan purku kierrättäen on sen arvokkaan historian mukaista – Lupaus uudesta työllistävästä investoinnista on hyvä sinetti

Karhulan lasitehtaan sulkeutuminen reilut kymmenen vuotta sitten on ehkä edelleen vaikea asia tehtaan entisille työntekijöille. Osaa työttömäksi jääneitä kohtasi sen jälkeen kouluttautuminen uudelleen ja sitä kautta uusi elämä – samaan tapaan kuin paperiteollisuuden rakennemuutoksen pyörteessä olleille.

Tehdastyöhön kuului vielä ennen 2000-lukua painavana suvun ammattiosaamisen perintö, ja sitä kautta myös ylpeys omasta paikasta yhteiskunnan kokonaisuutta. Varsinkin lasiteollisuudessa oli käsin tekemisen erityistaitoja, taidetta ja taitajia.

Ehkä juuri tästä syystä haava Karhulan lasitehtaan lopettamisesta oli syvä. Katkeraa oli kaiken päätteeksi se, että Karhulan helmi, Finlandia-vodkapullon valmistus siirtyi Viroon.

Haava voi herkistyä nyt, kun Karhulan lasitehdas rakennuksena puretaan. Todellisuus on kuitenkin se, että historialla tai sen vaiherikkaillakin käänteillä ei eletä. Jos osaa arvostaa, nyt voi kannustavalla mielenkiinnolla jäädä odottamaan mitä purettavan tehtaan ja alueen omistaja yhteistyökumppaneineen tuo paikkakunnalle.

On luvattu investointeja ja kymmeniä uusia työpaikkoja. Se on iso asia seudulle, jossa jokainen etenkin nuorelle syntynyt työpaikka on iso asia tulevaisuuden kannalta. Nuoriso on tulevaisuus, ja työpaikka nuorelle tai työpaikka seutuun kiinteästi jo sitoutuneille ammattilaisille antaa valoa yhden ihmisen kautta monelle.

Lasitehtaan purkaminen suoritetaan sen historian auran mukaisesti, arvokkaasti. Työtä tekevä purkuyritys lajittelee ja kierrättää kaiken mahdollisen – alumiinia, harjaterästä, rautaa, puuta, eristevillaa ja kattohuopaa. Kaikki on hyvin lajiteltuna materiaalia uusiokäyttöön.

Tätäkin kautta voi sanoa, etteivät äidit ja isät aikanaan turhaan kävelleet tai pyöräilleet aamupimeässä lasitehtaalle. Rakennuksetkin saavat arvokkaan lopun. Monen seutulaisen kotona tai sen puutarhassa on koristeena kuumasta lasimassasta köntiksi jämähtänyt karhulalainen timantti. Sen voi tänään nostaa näkyvälle paikalle.