Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Erätaitojen harrastuspiiriä halutaan lasten elämään

Luonto- ja erätaitojen opettaminen lapsille on suomalaisille usein tärkeää. Partioliike on perinteisesti ylläpitänyt luonnossa liikkumista perheiden lasten, nuorten ja aikuisten harrastuksena. Teema on mieluinen, sillä eräilyyn liitetään arvoina reippaus, itsenäinen selviytyminen ja ongelmanratkaisu.

Koronan tulo innostutti suomalaiset retkeilyyn: retkeilypaikkojen, luonnonpuistojen ja reittien käyttö kasvoi merkittävästi.

Nyt Kaakonkulmassa 4H-yhdistys on tarttunut lasten luonto- ja eräharrastuksen tukemiseen yhteistyössä paikallisten riistanhoitoyhdistyksien kanssa. Ensimmäisenä kerhotoiminta aloitettiin Vehkalahden–Haminan riistanhoitoyhdistyksen kanssa 8–12-vuotiaiden parissa Haminassa. Toiminta laajenee syksyn aikana Miehikkälään ja Virolahdelle samalla kaavalla sikäläisten riistainhoitoyhdistysten kanssa.

Konsepti on uusi. 4H on perinteisesti edistänyt lasten ja nuorten harrastuksia maaseudulla. Yhdistys on nuorten ikäluokkien merkittävä työllistäjä ja tukee sitä, miten maaseudulla asuessa voi luoda nyt ja tulevaisuudessa työn itselleen. Tämä konsepti tukee suurta kuvaa siitä, että maaseutu säilyisi elinvoimaisena ja asuttuna.

Riistanhoitoyhdistyksissä on taas pitkän linjan harrastajia ja osaajia. Näille yhdistyksille tekijöiden ja väen nuorentuminen on myös tärkeä elinvoima tulevaisuuteen.

Vaikka nyt alkaneissa luonto- ja eräkerhoissa ammatillisuus tai muut vakavat maaseutupoliittiset arvot eivät ole nimittäjä, toiminnassa on erinomaista vuorovaikutusta kaupunkien ja maaseudun välillä. Kun harrastusten suunta on usein se, että lapset viedään maalta kaupunkiin harrastamaan tiloja vaativia taitoja, nyt lapset viedään kaupungista metsään.

Metsäläisyys innostaa lapsia, se on tekemistä ja elämyksiä. Nuotio, metsässä yöpyminen ja suunnan ottaminen muurahaispesästä ovat taitoja, jotka oppii vain metsässä.