Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Pääkirjoitus: Kovaa ammattirikollisuutta vastaan taisteleva Kaakkois-Suomen poliisi kaipaa tukea, ei resurssien leikkausta

Janne Kettunen

Kymenlaakson käräjäoikeus tuomitsi kesäkuussa kotkalaisen ja helsinkiläisen miehen pitkiin vankeusrangaistuksiin merkittävästä huumelastista. Poliisin mukaan miesten hallussa olleen amfetamiinierän katukauppahinta olisi ollut puolentoista miljoonan euron luokkaa.

Miehistä toisen tuomiota kovensi se, että käräjäoikeus katsoi hänen tehneen rikoksen Bandidos MC:n jäsenenä. Moottoripyöräkerhona esiintyvä Bandidos on keskusrikospoliisin silmissä järjestäytynyt rikollisryhmä.

Onnistuessaan valtavan taloudellisen hyödyn antava tapaus on yksi – ei lainkaan ainoa – esimerkki siitä, miksi huumausaineiden kanssa pelehtiminen kiinnostaa ammattirikollisia – ja millaisten vastapelureiden kanssa poliisi Kotkassakin kamppailee. Vastustajilla on voimaa ja valtaa. Puolentoista miljoonan euron huumelastiin käsiksi päästäkseen vaaditaan rikollista uskottavuutta, kansainvälisiä suhteita ja tarkasti roolitettu, järjestelmällisesti toimiva ryhmä.

Ammattirikollinen ei tee rikoksia huvikseen vaan bisneksen vuoksi. Hän hankkii elantonsa omalla tavallaan siinä missä tavallinen yrittäjä tai palkansaaja omallaan.

Ero tulee siinä, että toisin kuin väestön rehellinen enemmistö, joka hoitaa velvoitteensa ja rakentaa yhteiskuntaa, rikollinen vähemmistö huijaa tukia ja jättää veroja maksamatta ja siten tuhoaa yhteiskuntaa.

Kotkan seudulla ja koko Kaakkois-Suomessa poliisi tekee hyvää työtä rajallisilla resursseilla. Siksi onkin ikävää ja yhteiskunnallisesti katsoen jopa vaarallista, että alueen poliisilaitosta uhkaa henkilöstön ja toimipisteiden supistaminen, ellei syksyn budjettiriihestä lohkea lisärahoitusta.

Muistettava on toki se, että taistelu ammattimaista rikollisuutta vastaan ei ole vain poliisin asia. Järjestäytyneen rikollisuuden torjunta kuuluu useille eri tahoille yhteiskunnassa.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka