Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Turvallinen koulumatka on lapsen perusoikeus 188 aamuna vuodessa

Pienet ja isommatkin koululaiset ovat kulkeneet koulutietä nyt reilut kolme viikkoa. Koulujen alun tiedotus ja varoittelu on hiljentynyt muiden uutisten vallatessa median. Edessä on vielä noin 170 kouluaamua ennen seuraavaa kesää ja lomaa.

Sain olla mukana seuraamassa koulun alun sujumista parilla koululla ja kuulin kokemuksia ensimmäisten kouluaamujen suojatiepäivystyksistä eri puolilta Kaakkois-Suomea. Kokemus oli herättävä. Muutaman pikkukoululaisen ensimmäinen aamu oli liian lähellä päättyä ikävästi. Sain tiedon turhan monesta läheltä-piti-tilanteesta eri puolilta Kaakkois-Suomea. Poliisi valvoi pari viikkoa tehostetusti koulujen läheisyydessä nopeuksia ja muuta liikennekäyttäytymistä, myös puuttuen rikkeisiin.

Aamut ovat vielä jonkin aikaa valoisat ja näkyvyys liikenteessä hyvä. Silti jo ensimmäisinä kouluaamuina oli lapsia jäädä suojatiellä auton alle.

Haluaisin todella tietää, mitä ajattelivat ne vanhemmat, jotka ajoivat puhelin korvalla, pysähtymättä suojatien eteen, jopa ylinopeutta, kiellettyyn ajosuuntaan koulun lähellä. Puhumattakaan vanhemmista, jotka ajoivat risteyksen stopmerkin ohi pysähtymättä.

Liikennekaaos koulujen luona ei helpota syksyisten sadekelien ja pimeiden aamujen alkaessa. Myös lukiolaisia ja ammattiin opiskelevia tuodaan aivan koulujen porteille. Samalla vaarannetaan niiden lasten koulumatka, jotka tulevat kävellen tai pyörällä kouluun. Voisivatko isommat koululaiset kävellä vaikka vähän kauempaakin oppilaitokselle tai käyttää joukkoliikennettä?

Haastan meidät kaikki liikenteessä hellittämään kaasujalkaa, hidastamaan koulujen ja suojateiden lähellä ja keskittymään puhelimen sijaan liikenteeseen. Olisi upeaa lopettaa keväällä 2022 kouluvuosi todeten, että kaikkien koululaisten oli kaikkina aamuina mukavaa ja turvallista mennä kouluun.

Tarja Korhonen, yhteyspäällikkö Liikenneturvan Kouvolan toimipisteessä

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka