Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Pääkirjoitus: Teatterin lumouksen synty tarvitsee tukea, ei törmäystä virukseen

Issu Huovinen

Suomessa arvioidaan olevan yli 20 000 teatteria harrastavaa ihmistä ja liki 800 harrastajateatteria. Kesäteatterit muuntuvat sisätilateattereiksi syksyllä, koronarajoitukset ovat iskeneet molempiin muotoihin. Suomen Harrastajateatteriliitto kertookin, että teattereiden kentältä on kuulunut konkurssi-ilmoituksia.

Harrastajateatterit eivät tavoittele toiminnallaan taloudellista voittoa. Menestyneestä näytelmästä voi toki kertyä pesämunaa seuraavaan produktioon, mutta juoksevia kuluja on.

Harrastajateattereiden osalla on ollut julkisia avustuksia koronan aiheuttamiin talouden ikävyyksiin, mutta Suomen Harrastajateatteriliitto kääntyy myös yleisön puoleen kehottaen ihmisiä osallistumaan esityksiin tai tukemaan muutoin taloudellisesti tämän kulttuurimuodon säilymistä.

Harrastajateattereissa on toimintaohjeet niin näyttelijöille kuin katsojille koronaturvallisten olosuhteiden luomiseen. Niitä noudattamalla viruksen ja taiteen törmääminen estetään mahdollisimman onnistuneesti. Teatteriin ei myöskään kuulu anniskelu, jonka on pelätty lisäävän muistamattomuutta turvaväleistä ja vastaavista turvatoimista.

Kaikissa joukkokohtaamisissa on aina olemassa riski tartunnan suhteen. Toivoa saattaa, että vahventuva rokotuskattavuus yhdessä turvatoimien kanssa rakentaa sellaisen maaston, missä niin tekijöiden kuin katsojien voimaannuttava lumouksen kokemus teatterin parissa voi hyvin.

Harrastajateatterit ovat sarka, missä yksittäisen ihmisen satsaus julkisen kulttuurialan eteen korostuu. Harrastajat ovat usein aktiivi-ikäisiä, on työura ja perhe lapsineen. Tästä huolimatta harrastukseen sitoudutaan sadoiksi tunneiksi.

Harrastajateatteri on siinä mukana olevien ihmisten lahjojen kehittämisen ohella kunnioitettava yhteisöllisen ponnistuksen voimannäyte. Varsinkin korona-aikana tämä panostus yhteisen hyvän eteen on erityisen kunnioitettavaa.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka