Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Pääkirjoitus: Suomi onnistui Afganistanissa hienosti, mutta USA:ssa viime päivien tapahtumat ottavat koville

Pekka Lakka

Suomen operaatio Afganistanissa on päättynyt. Evakuoinnissa Suomi lennätti sekasorron keskeltä kotimaahan yhteensä 330 ihmistä. Operaatio päättyi kreivin aikaan – viimeinen suomalaisia sotilaita kuljettanut kone nousi Kabulin lentokentältä muutama tunti Isisin kentälle tekemän pommi-iskun jälkeen.

Suomi joutui tekemään poikkeuksellisen päätöksen oman sotilasjoukon lähettämisestä Afganistaniin kovassa kiireessä. Ulkoministeriö oli lähettänyt virkamiehiään Kabuliin jo aiemmin, kun Taleban valloitti maata kiihtyvällä tahdilla.

Raskaissa ja vaarallisissa olosuhteissa töitä tehneet suomalaiset virkamiehet ja sotilaat ansaitsevat suuren kiitoksen. Suomi onnistui operaatiossaan hienosti. Afganistanissa on kuitenkin yhä suomalaisia. Huoli heidän kohtalostaan on suuri. Heidän kotiuttamisensa on kovin epävarmaa, koska Kabulin kentällä kotiuttamisoperaatioita turvanneet amerikkalaiset sotilaat poistuvat maasta ensi viikon tiistaina.

Olosuhteet Afganistanissa ovat muuttuneet jo sietämättömiksi. Uusien terrori-iskujen vaara on läsnä koko ajan. Isisillä on Afganistanissa mahdollisuus iskeä kahteen vihollisleiriin eli länsimaalaisiin ja talebaneihin samalla kertaa. Tuskin torstain pommi-isku jää viimeiseksi.

Suomessa voidaankin huokaista helpotuksesta, koska vaarallisissa oloissa tehty pelastusoperaatio ei vaatinut suomalaisia uhreja. Maailma on kuitenkin jälleen varpaillaan terrorismin edessä. Isis on vaarallinen rikollisjärjestö, joka tilaisuuden tullen iskee häikäilemättömästi.

Isisin iskuissa lentokentälle kuoli 13 amerikkalaista sotilasta. USA:n presidentti Joe Biden vannoi, että amerikkalaiset etsivät iskujen tekijät ja laittavat heidät maksamaan. Bidenille Afganistanista on tullut presidenttikauden kovin koetinkivi. Presidentillä ei ollut muuta mahdollisuutta kuin lähettää uhmakas viesti Isisille.

Maailmalla on keskitytty puolentoista vuoden ajan viruksen nujertamiseen. Nyt viruksen ohella jahdataan ja pelätään myös terroristeja.

Kommentoi