Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Sote-alalla on paljon pulmia

Kotka lähti vuonna 2019 mukaan vapaaehtoiseen sote-palvelujen kuntayhtymään. Syntyi Kymsote, joka lähti uusimaan ja kehittämään palvelurakenteita.

Päätökset ovat asettaneet haasteita. Eräs muutos oli tehostettujen palveluasumispaikkojen vähentäminen sillä perusteella, että tätä asumismuotoa on alueella enemmän kuin maassa keskimäärin. Se, että tavallista palveluasumista oli alueella maan keskiarvoa vähemmän, jätettiin huomiotta.

Näiden paikkojen vähentyessä oletettiin, että ihmiset, joiden toimintakyky oli noussut palvelutalossa, pärjäisivät nyt kotihoidon turvin kotona. Sen lisäksi toivottiin, että nämä vapautuneet työntekijät siirtyisivät kotihoitoon töihin. Näinhän ei käynyt.

Nämä päätökset ovat vaikuttaneet erityisesti eri sote-pisteiden jatkohoitojonoihin. Eri toimipisteillä hoidetaan asiakkaita, jotka voitaisiin hoitaa kevyemmässä hoitopaikassa.

Lisäksi muilla alueilla on myös valtavia puutoksia. Esimerkiksi verikokeiden otto viivästyy työntekijöiden vähyyden vuoksi, ja tämä vaikuttaa lääkärien kiertoon. Hoitojen linjauksiin tarvitaan verikoetulokset.

Omaishoitajien lomat eivät välttämättä toteudu ajallaan. Asiakasohjauksen tarve on kasvanut, ja siellä työntekijällä on vastassa niin laaja paletti, että sen hallitseminen voi tuntua vaikealta.

Palvelujen tarpeen on tiedetty lisääntyvän koko ajan. Siksi tehtyjä ratkaisuja on vaikea ruohonjuuritasolla ymmärtää. Sote-alan työntekijät ovat äärimmäisen työllistettyjä. Jatkuvasti muuttuvassa valtavassa organisaatiossa, jossa tieto ei kulje vielä riittävällä tasolla, on haasteellista navigoida. Työntekijäkato vaivaa alaa kautta linjan.

Nyt olisikin oikea hetki osoittaa työntekijöille heidän osaamistaan vastaavaa arvostusta. Enkä tarkoita valoshowta kaupungintalon seinälle.

Carina Jäntti

Kaupunginvaltuutettu (ps)

Kotka

Kommentoi