Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Pääkirjoitus: Avoin vaalirahoitus on tärkeää – Ennakkoilmoituksia tehdään yhä vähän

Tiina Katajisto

Kaikissa vaaleissa ehdokkailla on mahdollisuus tehdä vaalirahoituksen ennakkoilmoitus. Ennakkoilmoitus on vapaaehtoinen ja sen voi tehdä vaalipäivää edeltävään päivään asti.

Etelä-Kymenlaakson kunnissa ennakkoilmoituksia tehtiin nihkeästi. Esimerkiksi Kotkassa 101:stä vaalirahoitusilmoitusvelvollisesta ennakkoilmoituksen oli kesäkuun kuntavaaleissa tehnyt vain 28. Haminassa ennakkoilmoituksen tehneitä oli saman verran. Pyhtäällä määrä oli kuusi, Virolahdella neljä ja Miehikkälässä kaksi.

Ennakkoilmoitus ja varsinainen vaalirahoitusilmoitus tehdään Valtion tarkastusvirastolle. VTV toteaa ehdokkaille suunnatulla verkkosivullaan, että vaalikampanjan tulojen ja menojen täsmällinen ennakointi voi olla vaikeaa. Ennakkoilmoituksen tarkoitus ei ole mahdollisimman tarkasti osua vaalikampanjaan käytetyn rahan loppusummaan. Sitä käytetään lähinnä kulujen arvioinnissa.

Se, mikä tekee ennakkoilmoituksesta tärkeän, on äänestäjien käyttöön tuleva tieto. Vapaaehtoisen ennakkoilmoituksen tarkoitus on kertoa äänestäjille jo ennen vaaleja, paljonko ja mistä ehdokkaat rahoitusta saavat tai arvioivat saavansa.

VTV ei valvo ennakkoilmoituksia. Ennakkoilmoitus ja toteutunut vaalirahoitus yleensä poikkeavatkin jonkun verran toisistaan. Jos ennakkoilmoitus on kymmeniä tuhansia euroja, kuten eräällä eteläkymenlaaksolaisella ehdokkaalla ja toteutunut vaalirahoitus jää alle 800 euron, voi kysyä, miten ennakkoilmoitus palvelee äänestäjiä. Tarkoituksenmukaista ei ole, että äänestäjille syntyy harhaanjohtava käsitys valtuustoon pyrkivän rahallisesta satsauksesta kampanjaansa.

Lopulta Etelä-Kymenlaakson suurin toteutunut vaalibudjetti oli vajaat 5 000 euroa. Maltillisina pysyvät kampanjarahat ja laki rahoituksen julkisuudesta ovat molemmat tärkeitä demokratian turvaajia. Ennakkoilmoitusten lisääntyminen voisi entisestään parantaa läpinäkyvyyttä.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka