Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Suomen valtion velkaantuminen lähtemässä lapasesta nykymenolla

Markus Heikkinen kommentoi (KySa 22.8.) kirjoitustani velkaantumisesta käyttäen tukena IPCC:n raporttia planeettamme nykytilasta.

Historia tuntee tiedemiesten käsityksiä eri asioista. Vuosisatoja sitten tieteen edustajat uskoivat maapallon olevan litteä pannukakku, jota aurinko kiertää. Tiedemiehet ovat myös ajan saatossa mittailleet eri rotuihin kuuluvien ihmisten kalloja, ja tutkimustulosten perusteella toiset rodut ovat älykkäämpiä kuin toiset. IPCC:n tutkimustulosten todenperäisyys selvinnee kaukaisessa tulevaisuudessa.

Suomi on velkaantunut yhtäjaksoisesti vuodesta 2009 lähtien. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) esitti viime viikolla Suomen pakolaiskiintiön kaksinkertaistamista. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo pisti paremmaksi ehdottamalla Suomen kehitysyhteistyömäärärahojen nostamista 0,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta.

MTK:n joukoista kuului ehdotus lisämiljardin antamisesta maataloudelle per vuosi ilmastopäästöjen vähentämiseksi Sanna Marinin (sd.) johtaman hallituksen syyskuun budjettiriihessä. Monitoimihävittäjähanke 10+30 miljardia euroa ratkeaa joulukuussa. Poliitikkojen menopuoli on hyvin rasvattu. Mitä tekemällä te nuoret olette ajatelleet maksaa kyseiset lisämenot ja suomalaisen yhteiskunnan pyörittämisen?

Koska poliitikkojen on vaikea tunnustaa sitä, että nykymenolla Suomen velkaantuminen on lähtemässä lapasesta, niin turvaudutaan valheellisiin uskomuksiin. Näitä ovat investoinnit velkarahalla vihreään teknologiaan, digitalisaatioon, koulutukseen.

Tuottavat investoinnit ovat hyvä asia, mutta ne eivät ratkaise Suomen velkaantumisongelmaa. Velkaantumisongelma ratkeaa vain rajuilla leikkauksilla valtion pysyviin menoihin. Tarkoittaa sitä, että valtion vuotuiset tulot ja menot olisivat tasapainossa, ja velkarahaa ei tarvita lainkaan. Tähän tosin poliitikot eivät kykene.

Markus Heikkinen päätti kirjoituksensa sanoihin: kallein velka on se, jota otamme yhteiseltä planeetaltamme. En ole samaa mieltä. Planeetta ei peri Suomelta mitään, mutta kansainväliset suursijoittajat perivät velan ja koron antamastaan rahasta. Vai onko nuorilla tarkoitus jättää Suomen valtion ottamat velat maksamatta tulevaisuudessa? Saa toki kysyä myös IPCC:n tiedemiehiltä, miten Suomen valtion jatkuva velkaantuminen saataisiin loppumaan.

Pentti Heinonen

Hamina

Kommentoi