Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Kulttuurialalla on mitta täynnä – Hallitus on kantanut vastuuta epäjohdonmukaisesti syksyä kohti

Kulttuuri- ja tapahtuma-alalla on saatu tarpeekseen ja syystä. Konsertit, näytökset ja useimmat kulttuuritapahtumat ovat olleet käytännössä jäissä viime vuodesta lähtien.

Siinä missä matkailu- ja ravintola-ala on ansiokkaasti pitänyt kovaa meteliä ansionmenetyksistä, kulttuuri- ja tapahtuma-alalla on kärsitty hiljaa käytännössä tähän kesään asti. Harva taiteilija tekee työtään vain rahasta, ja rajoitukset on otettu allapäin vastaan. Paine on kuitenkin kasvanut liian suureksi rajoitusten jatkuttua. Ammattitaiteilijoille työ ei ole harrastus vaan elinkeino. Edellytykset ansaita omalla työllä on käytännössä viety korona-aikana.

Kotkassa perjantaina vieraillut tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) myönsi epäselvän tilanteen olevan raskas. Hän itsekin ehti aiemmin viikolla aiheuttaa sekä riemua että hämmennystä väläyttämällä turvaväleistä luopumista.

Hallitukselle ei satele pisteitä asiain hoidosta. Rokotepassia olisi pitänyt valmistella nopeammin ja rajoitusten purkamista miettiä hallitummin jo ennen kesää. Tartuntamäärät ovat olleet huolestuttavassa kasvussa, mutta yli puolet väestöstä on jo saanut kaksi rokotetta. Jos karaokebaarien ovet saavat olla auki, pitäisi konserteissakin voida nauttia kulttuurielämyksistä, turvallisesti. Nykyiset aluehallintoviraston ohjeet ovat niin ankarat, että ne estävät valtaosan tapahtumista. Se on ymmärrettävästi aiheuttanut suuttumusta.

Suurimmat musiikin kulttuuri-instituutiot Helsingissä olivat jo lakia uhmaten olleet avaamassa oviaan, joskin Kansallisooppera sai aluehallintoviraston tarkastuksessa täysin puhtaat paperit ja sai luvan avata kautensa.

Pääkaupunki näyttää mallia muulle maalle. Kotkan kaupunginteatteri ja Kymi Sinfonietta ovat niin ikään aloittamassa esiintymiset yleisölle. Se on helpottava askel kulttuurielämän ja ammattitaiteilijoiden kannalta.

Hallitukselle ei satele pisteitä asiain hoidosta. Rokotepassia olisi pitänyt valmistella nopeammin ja rajoitusten purkamista miettiä hallitummin jo ennen kesää.