Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Pääkirjoitus: Ansaittu tunnustus luontohankkeelle – Haminan Latu osoitti, että hyvällä talkoohengellä voidaan saada komeaa tulosta aikaan

Heidi Ekdahl

Haminan Latu sai ilahduttavan tunnustuksen kansalliselta ulkoilujärjestöltä Suomen Ladulta. Haminassa on aherrettu kolme erilaista polkukokonaisuutta, jotka vievät Tallinmäeltä Teirikallion laavulle. Rajapolku, Tunnelipolku ja Satumetsäpolku kulkevat pääosin metsässä ja ovat tarjonneet lisäarvoa arkeen monelle liikuntaa ja ulkoilua arvostavalle haminalaiselle.

Onnistuneet hankkeet saavat usein ideansa arjen tasolla. Harvinaista sen sijaan on, että talkooporukalla pystytään tavoitteeseen todella tarttumaan ja saamaan tulosta. Tässä Haminan Ladun aktiiviporukka on onnistunut ja tuottanut iloa lukuisille kuntalaisille. Myös kaupunki ansaitsee kiitoksen tuesta hyvälle hankkeelle.

Korona-aika on lisännyt kuntalaisten kiinnostusta liikkua luonnossa. Sienestys- ja marjastusharrastukset ovat voimissaan ja tuovat iloa monen arkeen aikana, jolloin muuta harrastus- ja kulttuuritoimintaa on karsittu. Ulkoilujärjestöt osoittavat, että retkeilyn parissa on mahdollisuus kokea yhteisöllisyyttä ja pitää huolta sekä omasta kunnosta että koko yhteisöstä.

Perinteiset jokamiehenoikeudet takaavat ainutlaatuiset mahdollisuudet liikkua luonnossa. Niiden puitteissa luonnon käyttämiseen ei tarvita maanomistajan lupaa. Luonnossa voi liikkua hyvin vapaasti jalan, pyöräillen tai veneellä, poimia luonnonmarjoja ja sieniä ja yöpyä tilapäisesti.

Kaikille jokamiehen oikeudet eivät ole tuttuja, ja ohjatut reitit madaltavat kynnystä lähteä liikkumaan luontoon. Haminassa vapaaehtoistyöhön uusien polkujen parissa on mennyt satoja tunteja. Paras kiitos talkooporukalle lienee se, että polut ovat ahkerassa käytössä ja reittien ylläpito saadaan yhdessä kaupungin kanssa sovittua kestävälle pohjalle.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka