Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Ajatelkaa nuoret välillä taloutta

Nuoriso näyttää kiitettävän innostuneelta ilmastomuutoksen suhteen. Nuorten kannattaisi kuitenkin muistaa, että läpi maapallon historian ilmasto muuttuu luonnostaan, ja yleensä suhteessa korkeaankin ihmisikään erittäin hitaasti. Kautta aikojen on ollut säiden ääri-ilmiöitä, ja se on normaalia. Täten nuorten kannattaisi olla ilmastohöpötysten sijaan kiinnostuneempia Suomen talouden tilasta, ja siitä, mihin se on kehittymässä.

Nuorten kannalta tilanne kehittyy huonoon suuntaan. 1980-luvulla syntyneet tytöt ja pojat kasaavat nuorille valtavaa velkataakkaa. Näille poliitikoille rahaa tekevät keskuspankit enterin painalluksella, eikä rahalla ole todellisuudessa katetta työnteon ja yrittämisen suhteen. Laskun maksavat tämän päivän nuoret ja lapset, ja heidän lapsensa ja lapsenlapsensa.

Vanhaan hyvään aikaan osattiin kiristää vyötä huonojen aikojen koittaessa. Kun kaikkeen ei ollut varaa, niin oltiin ilman.

Hulluuden huipentuma on Suomen valtion piikkiin otettu velkaraha, jonka Suomi lahjoittaa Etelä- ja Itä-Euroopan valtioille, sekä vastuun ottaminen euroalueeseen kuuluvien maiden veloista. Ilmaston ja digitalisaation nimissä tietenkin! Toinen tukipaketti on muuten jo valmisteilla. Ensimmäistä tukipakettia markkinoitiin pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen toimesta "kertaluonteiseksi". Toisen tukipaketin nimeksi ehdotan nimeä "viimeinen".

Ajatelkaa nuoret välillä taloutta. Euroalueen velkakupla puhkeaa vuorenvarmasti jonakin päivänä. Sinä päivänä Suomen valtion velan on paras olla mahdollisimman pieni. Laittakaa painetta velkaantumisen hidastamiseksi päättäjiä kohtaan ilmastohömpän sijaan. Vaatikaa poliittisten päättäjien toimenpiteitä Suomen valtion velan painamiseksi vakaus- ja kasvusopimuksen mukaisesti 60 prosenttiin suhteessa bruttokansantuotteeseen. Se on teidän etunne kirjaimellisesti. Rajaa oli muuten määrittämässä muuan Sauli Niinistö Suomesta.

Pentti Heinonen, Hamina

Nuorten kannalta tilanne kehittyy huonoon suuntaan.

Kommentoi