Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Etätyö sujuu myös saaristossa – Sairauspoissaolojen vähentyminen kertoo työhyvinvoinnin kasvusta

Etätyösuositukset jatkuvat koronavirustilanteen vuoksi, vaikka rokotuskattavuus kasvaa ja rokotuksia saavat jo nuoremmatkin ikäluokat. Etätyö on yhä yksi tapa suojella työyhteisöä siltä, että koronaviruksen mahdollinen pääsy työyhteisöön lamauttaisi organisaation toimintaa.

Työelämägallupin mukaan 74 prosenttia työelämässä olevista haluaisi tehdä etätyötä vastedeskin. Suomen Yrittäjien toimeksiantona tehty gallup kertoo, että halukkuus etätyöhön on kasvanut vuoden alusta, jolloin vastaava luku on 72 prosenttia.

Gallupiin vastanneet työntekijät korostavat, että etätyön kautta oman elämän hallinta on kasvanut, tuottavuus parantunut ja kiire vähentynyt. 39 prosenttia vastaajista kertoi, että sairauspoissaolot ovat vähentyneet. Yhdeksän prosenttia kertoi poissaolojen kasvaneen.

Toisaalta Jyväskylän yliopiston tutkimus kertoo, että osa etätöissä olevista kokee työyhteisöstä etääntymisen haittaavan jaksamista. Innostuneisuus omista työtehtävistä laskee.

Etätyö on kuitenkin avannut uusia mahdollisuuksia asua enemmän esimerkiksi Suomenlahden saaristossa. Digiloikka tuo reitittimen kautta koko maailman minne tahansa. Teamsin kautta vaikkapa opetus sujuu samalla tavoin saaresta kuin kaupunkikeskustan kodista. Eivätkä uudet järjestelyt koske yksinomaan opettajia, vaan tasavertaisesti myös opiskelijoita. Lasten oppimisessa tilanne on toki toinen.

Jos henkilö kokee saaristoympäristön voimaannuttavana, nykytilanne on lottovoitto. Tästä moni vain uneksi aiemmin. Entistä työmatka-aikaa voi käyttää muuhun, ja työyhteisön läsnäolopalaverit muuttuvat tehokkaammiksi.

Monipaikkatyö on korostanut työnjohdon merkitystä. Työelämägallupin vastaajista 77 prosenttia arvelee työnantajan suhtautuvan myönteisesti etätyöhön.

issu.huovinen@kymensanomat.fi